Vůdci demonstrace: Proti 'neumětelům' šlo 1400 lidí. A to byl jen začátek

06.03.2011 17:08

Organizátoři sobotní demonstrace jsou příjemně překvapeni. ProAlt počítá, že proti vládním škrtům demonstrovalo čtrnáct set lidí, víc než pořadatelé čekali.

Vůdci demonstrace: Proti 'neumětelům' šlo 1400 lidí. A to byl jen začátek

Čtrnáct set občanů nespokojených s vládními reformami demonstrovalo v ulicích Prahy. Je to hodně nebo málo? A bylo to čtrnáct set lidí, které uvádí pořadatelé? Nebylo to spíše čtyři sta, jak tvrdí mnohá média? Na každý pád organizátoři demonstrace z iniciativy ProAlt jsou se sobotním protestem spokojeni.

„Podle kvalifikovaných odhadů, které máme k dispozici, přišlo na demonstraci okolo čtrnácti set lidí. Čekali jsme méně, vzhledem k našim omezeným propagačním možnostem," řekl serveru ParlamentníListy.cz jeden z organizátorů z ProAltu Ondřej Lánský.

Oproti tomu Česká televize hovoří o „několika stovkách lidí". Po masivních protestech odborů, které se proti plánovaným škrtům ohradily koncem minulého roku a kdy do celorepublikové stávky vstoupilo na 150 tisíc zaměstnanců, tak sobotní demonstrace mohla v médiích vyznět poněkud slaběji.

„My ji hodnotíme hodně pozitivně. Celá ta akce proběhla velmi pěkně, bez nějakých problémů," sdělil Lánský redakci s tím, že pod petici proti vládním škrtům v sobotu přibylo 730 nových podpisů.

K PETICI: Prohlášení ProAlt: Společnost se škrtnout nedá


ProAlt navíc chystá další protestní akce. Jak řekl dále Lánský, nejspíše v průběhu dubna a května.

„My jsme tam byli i s přítelkyní. Účastnili jsme se celé demonstrace, včetně pochodu, až do konce. Přesto, že to máme do Prahy více než 100 km, příště jedeme zase," napsal pod přezdívkou No. j čtenář serveru ParlamentníListy.cz pod článek o demonstraci.

Související: Ministři jsou neumětelové. Vláda pryč. Odboráři demonstrovali v Praze


Dnes demonstrace, za dva týdny sjezd

I na dalších protestních akcích by se měli objevit představitelé odborových svazů a nejsilnější opoziční strany ČSSD. V sobotu přišli demonstrovat šéf ČSSD Bohuslav Sobotka, její bývalý premiér Vladimír Špidla či poslanec Jeroným Tejc.

Za dva týdny si sociální demokraté budou volit nové vedení a kandidát na předsedu Sobotka si právě v sobotu neodpustil výpad proti soupeři Michalu Haškovi, jihomoravskému hejtmanovi za ČSSD.

Jaký je rozdíl mezi kandidáty na předsedu Sobotkou a Haškem? "Je to třeba v tom, že já tady jsem a Michal ne," řekl uprostřed davu redaktorovi serveru ParlamentníListy.cz Sobotka.

Rozčílená reakce Haška na sebe nenechala dlouho čekat: "Byl jsem na desítkách akcí, na kterých nebyl Slávek Sobotka a nikdy mi to nepřišlo jako nepřirozené a nekomentoval jsem to. Nemůžeme být všichni všude a dělat z akcí občanských aktivit předsjezdový ring Sobotky a Haška. Myslím, že podobné podpásové výroky do politiky ČSSD nepatří a je jedno, jestli je či není před sjezdem. Myslel jsem, že Slávek byl na demonstraci vyjádřit svůj občanský názor, nikoliv dělat prezenční listinu ČSSD," vyjádřil se pro redakci Hašek.

Související: Sobotka dělal na demonstraci docházku ČSSD? rozzuřil se Hašek

  
I tak jsou pořadatelé rádi za každého, kdo přiloží ruku k dílu. Jsme rádi za každého občana, který se připojí," komentoval Lánský účast špiček ČSSD.


Čtěte také:


Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: blk

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…