Kalousek prý zvyšuje pojištění. A co ještě provedu, směje se

07.03.2011 23:08

Plánované snížení odvodů pro firmy na pojistném za zaměstnance navrhuje podle MF Dnes expertní skupina na ministerstvu financí kompenzovat zvýšením zdravotního pojištění pro zaměstnance. Takové články číst je ztrátou času, zareagoval pro ParlamentníListy.cz ministr financí Miroslav Kalousek.

Kalousek prý zvyšuje pojištění. A co ještě provedu, směje se

V souvislosti s penzijní reformou se mluví i píše o tom, že vláda uleví firmám tím, že jim o dva procentní body sníží odvody na pojistném za zaměstnance. MF Dnes přišla s informací, že tento propad příjmu státu navrhují experti z ministerstva financí kompenzovat tak, že by každý zaměstnanec odváděl více na zdravotním pojištění.

Podle zveřejněných propočtů by si tímto opatřením mírně polepšili jen lidé s příjmem od 11 tisíc do 18 400, ale jen v řádu desetikorun. Už pro zaměstnance s hrubým příjmem 25 tisíc by návrh znamenal zaplatit na zdravotním pojištění o 125 korun více a s rostoucím příjmem by lidé odváděli ještě více (při příjmu 50 tisíc by to bylo více o 600 korun).

Nečtěte to, radí ministr financí

„Radím takovéto články nečíst, protože to je jen ztráta času. Podle paní redaktorky z MF Dnes jsem už zrušil paušály pro živnostníky, daňové bonusy pro rodiny s dětmi a já nevím co ještě," popřel ministr financí Miroslav Kalousek pro ParlamentníListy.cz zveřejněné informace a připomněl i svou únorovou tiskovou zprávu (přiložena na konci článku)..

V ní reagoval na některé spekulace MFD, ale uznal, že deník má zajisté právo psát si, co chce. „Je však mojí povinností jako ministra financí ujistit veřejnost, že nemusí brát vážně nic, co MfD uveřejňuje o daních. Číst tyto články je čistou ztrátou vzácného času. Ostatní média se bohudík k předmětné problematice chovají mnohem seriózněji," uvedl tehdy Kalousek.

HN informovaly na úrovni bulváru

Z tohoto jeho názoru ho vyvedly nedávno Hospodářské noviny, které přinesly informace o chystané daňové reformě. „To jsou spíše dezinformace na úrovni bulváru. Obzvláště pobuřující, včetně komentáře, je tvrzení, že ministerstvo financí chystá navázat daň z nemovitosti na tržní cenu nemovitosti stanovenou znaleckým posudkem. Vždy jsem vystupoval proti tomu, aby daň z nemovitosti demotivovala odpovědnou péči o vlastní majetek," zlobil se Kalousek i na HN.

Vláda i ministr financí Kalousek se v souvislosti s plánovaným zvýšením sazby DPH ocitli pod palbou kritiky. „Jsou to šílenci, když chtějí zvedat DPH během roku," uvedl pro ParlamentníListy.cz například člen stínové vlády ČSSD Vítězslav Jandák. Kritika však nezní jen z řad opozice, nesouhlasně se ozývají i členové NERV a další.


Tiskové prohlášení ministra financí z 16. února 

Dnešní Mladá fronta DNES v článcích „Návrh: vyšší daně živnostníkům" a „Živnostníkům zvoní hrana" spekuluje o tom, že Ministerstvo financí předloží návrh na zvýšení odvodové zátěže živnostníků. Tyto informace jsou zcela nepravdivé a já ujišťuji, že vláda naplní své programové prohlášení, kde se zavázala sjednotit základ pro výpočet daně a pojistného, nezvýšit však odvodovou zátěž živnostníků.

Omlouvám se veřejnosti, není však věru mojí vinou, že již poněkolikáté musím důrazně dementovat zprávy, které o daních MfD přináší. Příčina těchto „zaručených zpráv" je vždy notoricky stejná. MfD získá jednu z překonaných pracovních variant z nižší hierarchické úrovně Ministerstva financí a přes mé výslovné ujišťování, že tato varianta nemá nic společného s realitou, zveřejňuje poplašné zprávy.

Takto již v minulosti MfD „zrušila" daňové bonusy pro rodiny s dětmi, paušály pro živnostníky a napsala řadu dalších hloupostí a nepřesností. Situace je o to komplikovanější, že odborná redaktorka, která se v MFD této problematice věnuje, má v odborné přípravě mezery zvící ozónové díry.

Toto prohlášení není ani protestem ani žádostí o opravu, MfD má zajisté právo psát si co chce. Je však mojí povinností jako ministra financí ujistit veřejnost, že nemusí brát vážně nic, co MfD uveřejňuje o daních. Číst tyto články je čistou ztrátou vzácného času. Ostatní média se bohudík k předmětné problematice chovají mnohem seriózněji.

Miroslav Kalousek,
ministr financí


K věci:

Kalouska rozčilili novináři hned po ránu. Ten bulvár nečtěte

Vláda řeší důchody moc rychle, namítá Klaus 

Svinstvo! Styďte se, zbabělci, křičela u Jílkové samoživitelka na ministra

Zachránili jsme 7 miliard pro občany, chválí dohodu K9 John

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

4:44 Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

Zdaleka ne všichni dotčení hráči se smířili s policejním konstatováním o konci vyšetřování výbuchů v…