Zachránili jsme 7 miliard pro občany, chválí dohodu K9 John

02.03.2011 19:59

AKTUALIZOVÁNO Špičky koalice potvrdily dohodu o důchodové reformě a také o tom, že DPH se zvýší už letos na podzim. Další K9 bude podle premiéra Petra Nečase (ODS) už příští týden. Řešit bude reformy ve zdravotnictví.

Zachránili jsme 7 miliard pro občany, chválí dohodu K9 John

Premiér Petr Nečas  (ODS) po jednání vlády uvedl, že veškeré výnosy, které budou získány zvýšením DPH, nebudou použity na výdaje státního rozpočtu, ale budou převedeny na účet důchodové rezervy.

"To znamená, že budou do poslední koruny využity ve prospěch důchodové reformy. Nebudou utraceny, nebudou projedeny," zdůraznil Nečas. 

Více článků s tématikou DPH

John bojoval. A uspěl

Plánovanou reformu si po jednání vlády pochválil ale také ministr vnitra Radek John (VV). "Vybojovali jsme sedm miliard pro občany," pochlubil se lidově šéf Věcí veřejnách. Narážel tak na skutečnost, že zboží do výše sedmi miliard korun bude ve snížené daňové sazbě.

Výjimku z dvacetiprocentní sazby DPH, kterou vyhádaly Věci veřejné, budou tvořit zejména základní potraviny. Podle výstupu z jednání koaliční devítky má jít o  chléb, mléko, zeleninu, ryby, brambory, dětskou mléčnou výživu a potraviny pro lidi s metabolickými problémy.

TOP 09 prohrála. Knihy levné nebudou

Věci veřejné tak v boji o výjimky z 20procentní sazby DPH pomyslně zvítězili nad koaličním partnerem, TOP 09. Právě ta totiž v minulých dnech hovořila  o tom, že spíše než potraviny by si sníženou DPH zasloužily knihy. S ním však neupěla.

Na středečním jednání vlády se tak v souvislosti s bouřlivými debatami o DPH  řešily výhradně daně a plánované reformy. Na kauzy kolem ministra obrany Alexandra Vondry (ODS) a ministra školství Josefa Dobeše (VV) tak podle zástupců kabinetu nedošlo.

Sledujeme kauzy kolem ministra Dobeše
Kauza Vondra

Na kauzy prý nedošlo

"My tyto kauzy považujeme za věci, které jsou spíše mediální záležitosti, než aby měly nějaké politické řešení," řekl Nečas. K9 se znovu sejde už příští týden, má na programu reformy zdravotnictví.

Více čtěte:

Škatulata v sazbách DPH: Kalousek by knihy měnil za jídlo

Jandák: Vyšší zdanění knih postrádá racionální vysvětlení

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

13:21 Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

Košíky plné zeleniny a potravin, domácí drogerie i autokosmetiky. Tak to vypadalo snad ve všech bavo…