Kréda programů ODS a TOPky? Sliby - chyby, ukázaly reformy

07.03.2011 16:31

ODS a TOP 09 před volbami slibovaly reformu penzí bez nutnosti zvyšování přímých daní. V reálu jsou jejich kroky ale jiné.

Kréda programů ODS a TOPky? Sliby - chyby, ukázaly reformy

Žádná z obou stran ve svém volebním programu totiž přímo nemluvila o tom, že by se měla důchodová reforma financovat v první řadě zvýšením daní. ODS dokonce přímo hovořila o tom, že udrží daně na současné úrovni. Vládní kroky ukazují ale přesný opak.

"Jednoduché a nízké daně: Zjednodušíme daňové zákony. Zároveň udržíme daně na současné úrovni. Nezvýšíme ani odvody na sociální pojištění," psalo se v jejím volebním programu.

Více ke zvýšení DPH

TOP 09 financování reformy z vyšších daní sice připouštěla, ale pouze jako druhou možnost. Tou první byly příjmy z dividend polostátní společnosti ČEZ.

Příjmy z ČEZu nejsou? Najednou...

"Výpadek příjmů stávajícího průběžného systému financování důchodů pokryje vláda z aktiv společnosti ČEZ a v případě nutnosti z nepřímých daní," stálo v programu TOP 09.

I přes sliby obou stran se ale od října zřejmě zvýší snížená sazba DPH z 10 na 20 procent a zdraží také řada zboží a služeb. Třeba potraviny, léky, hromadná doprava, dětské pleny, voda nebo teplo.

Zdroje financování jsou přitom podle odborníků i jiné než ty daňové. "Zvýšení daní nevidím jako nejlepší řešení. Je tu celá řada jiných zdrojů, o kterých se dlouhodobě nemluví, ať už je to ČEZ nebo různé privatizace," sdělil serveru iDNES.cz ekonom společnosti Next Finance Vladimír Pikora. Podle něj reforma vzniká nekoncepčně, bez hlubší analýzy.

Analytik: Vláda zvolila nejjednodušší cestu

"Výběr DPH je pro vládu technicky nejsnazší. Špatně se od ní utíká a obchází se daňovými podvody a hlavně ji máte rychle v rozpočtu," dodal analytik.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

 Podepište, že nebudete topit uhlím. A klient ČSOB se vzepřel

7:21 Podepište, že nebudete topit uhlím. A klient ČSOB se vzepřel

ČSOB se chlubí tím, že „motivuje“ své klienty k zeleným řešením a nejinak se staví také ke svým fire…