Ježíšmarjá, kolik vlastně stojí kniha, vyděsil se Klaus na Nově

07.03.2011 23:27

Stejně jako předchozí léta, i letos prezident Václav Klaus bilancoval své působení v loňském roce. Exkluzivní rozhovor s hlavou státu přinesla v pondělí TV Nova.

Ježíšmarjá, kolik vlastně stojí kniha, vyděsil se Klaus na Nově

Hned na úvod svého bilančního rozhovoru pro televizi Nova Václav Klaus nastínil svůj ambiciózní plán do budoucna, tedy na dobu po konci prezidentování. Důchodcem z Vysočiny ani odjinud se prý stát rozhodně nehodlá.

OBRAZEM Klaus na Nově bilancoval

Klaus zahradníkem? Nikdy

"Chci být aktivně činný, neodjet na chalupu a pěstovat kytičky nebo zeleninu, na to já opravdu nejsem," ušklíbl se Klaus. "Chci říkat soudy k vývoji naší země i po ukončení své funkce," zdůraznil prezident.

V rozhovoru s moderátorkou Markétou Fialovou také zmínil jméno případného svého nástupce. "Myslím, že Jan Fischer je jedním z možných kandidátů," reagoval na případnou kandidaturu bývalého šéfa úřednické vlády.

Pochválil ale i kabinet současný. "ČR má nejsilnější vládu za posledních patnáct let," vyslovil poklonu na adresu Petrem Nečasem (ODS) vedeného kabinetu. Tomu však vytýká záměr zavést státní maturity.

Aby diskuzi o vážných věcech souvisejících s řízením státu a dopadech na společnost odlehčila, převedla v rozhovoru záhy moderátorka téma na Klausem často kritizované globální oteplování.

Klausovi byla zima. Globální oteplování prý necítí

A prezident si neodpustil své oblíbené rýpnutí do bojovníků proti globálnímu oteplování. "Teď jsem přijel na Barrandov, mínus tři, mínus čtyři. Žádná sláva to není, to není žádné globální oteplování," jízlivě podotkl na adresu propagátorů tohoto jevu, s nimiž je ve sporu už několik let.

Po úsměvném tématu se ale rozhovor s hlavou státu stočil zase na seriózní témata. Třeba na pražské volby a jejich možné zrušení.

"Nedovedu si to představit, ale stát by se to mohlo. Nejsem přívrženec rozparcelovávání měst, ale to, že se teď v Praze volilo v sedmi okrscích, vůbec není nejvyšší počet," upozornil Klaus. Vysvětlil, že třeba v roce 1998 byla metropole rozdělena dokonce na 12 okrsků. A současná legislativa to umožňuje.

SLEDUJEME téma Zrušené pražské volby?

Řeč ale v rozhovoru přišla i na v současnosti velmi diskutovanou důchodovou reformu. Právě její schválení Klaus už v minulých dnech kritizoval. Vláda ji prý schválila příliš rychle a bez diskuzí. "Je potřeba podobné změny veřejnosti prodat, obhájit to, to vláda neudělala," shrnul prezident v bilančním rozhovoru.

Každý ať se postará sám. To vláda zamlčela

"Je třeba těm budoucím důchodcům - třeba Vám -  vysvětlit, že jim za stávající situace nebude moci vyplácet podobné důchody jako nyní," apeloval Klaus na moderátorku Fialovou a potažmo i na miliony dalších lidí. "Každý se musí o sebe začít starat sám, o tom musí být ta reforma," řekl Klaus.

Ježíšmarjá, zaklel si Klaus. Kvůli knihám

Klausovi se nelíbí ani potravinové výjimky ze sjednocené dvacetiprocentní sazby DPH. Co se týče knih, zdražení mu také příliš nevadí. Klaus zdůraznil, že se nejdedná o důchodovou reformu, ale o obyčejné zdražení. "Tady vláda motá hrušky s jablkama," mračil se Klaus s tím, že sjednocení desetiprocentní sazby DPH na 20 procent je pouhopouhé zvýšení daně.

"Ježíšmarjá, já vůbec nevím, kolik teď stojí taková kniha?" zděsil se Klaus, když chtěl uvést daňový příklad. Pokud podle něho tak ale například průměrná cena knihy, kterou odhadl na 250 korun, vzroste na  270 korun, nic zásadního se nestane.

Reagoval tak na kritiku knihkupců, že zvýšení sazby na knihy povede k zániku mnoha drobných českých vydavatelů a knihkupců.

I přesto, že Klaus nezná přesné ceny knih, sám do regálů knihkupectví přispěl už mnohokrát. Svou poslední knihu s názvem Rok osmý představil toto pondělí.

Více čtěte:

  • Nejen Havel a Libye. Hrad odsoudil i dávného Klausova parťáka 
  • Bravo, pane prezidente. I Pehe chválí Klause, že si rýpnul do vlády
  • Klaus není sám. S kritikou důchodů souhlasí i Filip: Mají nás za hlupáky
  • Vláda řeší důchody moc rychle, namítá Klaus
  • Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: jas

    Radek Rozvoral byl položen dotaz

    Neslibujete nesplnitelné?

    Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    Volební plakáty v arabštině. V Německu. Útok a velký povyk

    10:22 Volební plakáty v arabštině. V Německu. Útok a velký povyk

    V německém Lipsku proběhnou v červnu vedle voleb do Evropského parlamentu také komunální volby. A CD…