Klaus se umí prodat. Nejlépe ze všech politiků, míní komentátor

08.03.2011 9:09

Kdykoli prezident Václav Klaus veřejně vystoupí, vždy vyvolá pozornost. Vzbuzuje nadšení nebo uznání, či odpor až nenávist. Ze všech současných politiků se dokáže nejlépe prodat, píše Alexandr Mitrofanov v komentáři Práva.

Klaus se umí prodat. Nejlépe ze všech politiků, míní komentátor

Málokoho nechává lhostejným veřejné vystoupení Václava Klause. Prezident dokáže vzbudit nadšení nebo uznání, ale i odpor až nenávist. „Důležité pro politika je umět se prodat. Nejdříve transformační ministr financí, pak premiér a předseda ODS, chvíli šéf Sněmovny a nakonec prezident s osmiletou praxí. Klaus to dokáže nejlépe ze všech současných politiků," domnívá se Alexandr Mitrofanov v komentáři deníku Právo.

Kritika jeho činů a názorů je rozvětvená odleva přes politický střed doprava. Klaus ale zůstává stabilně oblíbencem více než šedesáti procent českého obyvatelstva. „Intelektuály, k nimž patří většina jeho odpůrců, pohrdá. Jsou pro něj bezvýznamní. Prezidentovým obdivovatelům jsou totiž intelektuálové buď lhostejní, anebo je vnímají jako povýšence. Na co je ale přilákal Klaus?" ptá se komentátor.

Politik poměřuje své kroky dosažením vlivu

Podle něj jde o směs, kterou míchá kuchař znalý svých strávníků. Najdeme zde hru na city národa, který miluje svou zem, ale geneticky se bojí, že ji opět někdo spolkne. „Je tady využití podvědomé úcty ke vzdělání a k majestátu, která je vlastní plebejsky založenému obyvatelstvu. Vždyť i prezidentův kritik Ježek se vyjádřil, že místo demokracie by se možná hodila aristokracie," poznamenává Mitrofanov.

Připomíná, že Klaus se drží jako jediný z mužů listopadu 1989 v takových výšinách především proto, že neváhá bourat zažité představy, když chce prosadit svou. „Že se na konci své cesty možná vůbec nebude podobat tomu VK, který kdysi řídil finance ve federální vládě a zakládal ODS? Politik poměřuje své kroky dosažením vlivu," upozorňuje Mitrofanov.

Na dobu po uplynutí mandátu na Hradě se Klaus chystá každým krokem

Že prezident v našem systému nemá psanou moc, leckdo kvůli chabé znalosti ústavních mechanismů ani netuší. Reálný vliv je ale něco jiného. „Z tohoto hlediska lze říci, že máme prezidenta, kterého si zasloužíme. Včera zopakoval, že zůstane veřejně činný i po odchodu z Hradu. To se dalo čekat. Každým svým krokem se na to chystá. Pěstuje si voliče. Je vždy připraven," uzavírá komentátor.

K věci:

Klaus: Zvyšování DPH není pravicové. Chápu znepokojení občanů 

Ježíšmarjá, kolik vlastně stojí kniha, vyděsil se Klaus na Nově 

Ekonomové s profesorem Klausem nesouhlasí. Na Hradě chybí internet?  

Foto: repro čt

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …