Europoslanci hrozí Kanadě odvetou, pokud nezruší víza pro Čechy

08.03.2011 11:19

Evropský parlament přijal prohlášení, které kritizuje obnovení víz pro Čechy ze strany Kanady a vyzývá Evropskou unii k většímu tlaku na Ottawu. Usnesení zdůrazňuje, že pokud nebude situace brzy vyřešena, lze očekávat odvetná opatření ze strany EU. Několik českých europoslanců však usnesení odmítlo podepsat.

Europoslanci hrozí Kanadě odvetou, pokud nezruší víza pro Čechy

Kanada obnovila vízovou povinnost pro Čechy jednostranně v létě 2009. Rozhodla se tak kvůli nárůstu českých žadatelů o azyl, převážně se jednalo o Romy. Praha tento krok několikrát kritizovala a současně po partnerech v EU chtěla, aby jí vyjádřily solidaritu.

Vízová povinnost pro kanadské diplomaty

Na webu Českého rozhlasu se připomíná například požadavek Prahy, aby Evropská unie zavedla vízovou povinnost pro kanadské diplomaty jako odvetu.

Z Bruselu sice vyzývá Kanadu k návratu situace k bezvízovému styku, žádná protiopatření ale zatím navržena nebyla a zřejmě ani v nejbližší době nebudou.

Víc než polovina europoslanců podporuje české zájmy

"Evropský parlament...zdůrazňuje, že pokud nebude otázka porušování mechanismu vzájemnosti v oblasti víz brzy vyřešena, lze očekávat odpovídající odvetná opatření ze strany EU," uvádí se podle ČTK v prohlášení, které bylo přijato poté, co jej podepsala více než polovina zákonodárců.

Z českých europoslanců prohlášení odmítli podepsat socialisté Libor Rouček a Richard Falbr. Podle Falbra se Česko v Unii nechová solidárně s ostatními, a tak by na oplátku nemělo čekat nějakou podporu.

Související:

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…