Petice za Nečasovo odstoupení. Vyplňte i za maminku

09.03.2011 14:02

Pokud nepočítáme odborový zářijový pochod čtyřicetitisícového davu, tak dílčích demonstrací s marginální účastí už vláda zažila a zažije ještě dost. Ať už se jedná o maminky s dětmi, handicapované, investory do fotovoltaiky, skupinu ProAlt, Janu Bobošíkovou či jiné zájmové skupiny, ti svůj nesouhlas s politikou vlády vyjádřili nebo mají v plánu vyjádřit.

Petice za Nečasovo odstoupení. Vyplňte i za maminku

Sami organizátoři podobných protestních akcí si stěžují na frustraci, apatii či na obyčejnou lenost účastníků, která brání průvodu větších rozměrů.

Vůdci demonstrace: Proti 'neumětelům' šlo 1400 lidí. A to byl jen začátek 

On-line petice za odstoupení vlády Petra Nečase, která se v těchto dnech rozjíždí prostřednictvím sociální sítě Facebook vyzývá k podpisu ty, kteří nejsou spokojeni se současným stavem společnosti v České republice. Jde tak ruku v ruce s úterním sociologickým průzkumem společnosti CVVM, který vyhodnotil vládu Petra Nečase z několika úhlů a navíc ji porovnal s vládami předcházejícími. Současná Nečasova vláda dopadla v grafech velmi špatně, a to jak do personálního složení, komunikace s veřejností, programu ale i osoby premiéra.

Důchodová reforma:
Poslanec ODS o zdražování: Kdo to vyzradil, zaslouží výprask
Nečas a Bárta se neshodli, jestli se zabývali reformou

Ke středeční demonstraci Suverenity Jany Bobošíkové ZDE

Více o důchodové reformě ZDE

V jednom z odstavců petice je v podstatě řečeno vše:

,,Během voleb do PS PČR lidé volili strany a jejich program. Vznikem vládní koalice se programové prohlášení změnilo natolik, že je nelze považovat za legitimní a vítězné. Většina občanů České republiky s reformami pod taktovkou vlády Petra Nečase nesouhlasí i z důvodů nedůvěryhodnosti. Korupčních kauz a nesrovnalostí je již tolik, že i přes znovuzískanou důvěru vlády na půdě parlamentu nelze ani uvažovat o důvěře obyvatelstva."





Češi vládě nevěří. Vadí jim složení a špatná komunikace

Běžci na krátkou trať

,,Internetová média a jimi pořádané akce neodmyslitelně patří do současného světa, ale těch roztříštěných informací a protestních skupin je tolik, že se v tom přestávají lidé orientovat," konstatoval pro ParlamentníListy.cz mediální odborník Karel Hvížďala.

Podle něj se český národ dokáže vybičovat jen ke krátkodobým akcím a jako příklad uvádí televizní krizi v roce 2000. Jiná věc by podle Hvížďaly byl odpor k cizí vládě, jako v případě protektorátu, kdy byl boj českého národa vytrvalý. Další pozorovatel a mediální expert Petr Žantovský má obdobný pohled.
,,Je to jedna ze spontánních akcí, chápu nespokojenost těch co již podepsali, ale bude to mít krátký život, podobně jako jiná mediální akce vajčkiáda," vzpomíná Žantovský na protest mladých lidí, kteří zaháněli expředsedu ČSSD pomocí vajec. 

Vajíčka, kameny a pěsti nejsou žádným argumentem, řekl Nečas

Skrytá funkce rodiny

Petici zinscenovala skupina Česká demokracie. Její autor, Radovan Bazger, redakci vysvětlil své záměry.
"Víme, kolik lidí používá Facebook, respektive kolik lidí je online, ale také víme, kolik lidí je proti vládě a nejsou počítačově gramotní. Tady by bylo k úspěchu akce nutné, aby zafungovaly jejich rodiny a vyplnili petici za ně, ale samozřejmě po konzultaci," sdělil autor.

Důchod jako spouštěč

Petice je podle politologů jen další kamínek do mozaiky, který však může přispět k nepokojům. Jako spouštěč může zafungovat připravovaná důchodová reforma, která se dotýká všech. Jedním z pilířů, o který se reforma penzí opírá, je možnost spořit si na důchod v soukromých fondech.

,,To však v Češích nevzbuzuje důvěru. Občanům vadí, že mají nějaké peníze ukládat do soukromých fondů, protože v České republice se podařilo rozebrat takřka vše. Historickou zkušeností u nás je to, že kdokoliv si spořil, tak o to stejně přišel," uvedla pro ParlamentníListy.cz redakci politoložka Vladimíra Dvořáková.

S jejím tvrzením souhlasí i politolog Jiří Pehe ,,Veřejnost za vládním plánem zavést možnost spoření v soukromých fondech vidí tlak lobbistů. "Je vidět obrovská snaha přihrát peníze fondům a lidé ještě nezapomněli na Viktora Koženého a Harvardské fondy, " argumentoval Pehe.

Skandál každý den. A vy se ještě perete, diví se moudří Nečasovu týmu 

RE-VO-LU-CE

Revoluční podhoubí se však podle mediálního experta Petra Žantovského ve společnosti nevyskytuje. ,,K tomu je potřeba extremních názorových proudů a ty jsou značně utlumené, ať už stalinisti či neonacisti," konstatuje Žantovský. I kdyby se objevily nové korupční kauzy, povede to podle Žantovského jen k frustraci a nedůvěry v politiku. ,,Ale lid do ulic nevyjde, nejsme v Egyptě a máme zcela odlišný historický vývoj." uzavřel Žantovský.

K tématu:
John si myslel, že mu policisté věří. Teď mu nalijí čistého vína

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…