Poslanec ODS o zdražování: Kdo to vyzradil, zaslouží výprask

09.03.2011 11:09

AKTUALIZOVÁNO Jako supi na mrtvolu se podle politologa Bohumila Doležala slétají odpůrci důchodové reformy a tepou ji zprava i zleva. Potvrzují to i titulky dnešních novin, v nichž se to jen hemží kritikou toho, co se zatím o připravované penzijní reformě ví. Poslanec ODS Martin Doktor ParlamentnímListům.cz potvrdil, že pro zvýšení DPH, které je s reformou spojeno, nebude hlasovat. Návrhy jsou podle něj v čistě pracovní fázi.

Poslanec ODS o zdražování: Kdo to vyzradil, zaslouží výprask

Jako by se dohodla na frontálním útoku, pouštějí se media nemilosrdně do kritiky důchodové reformy. „Důchodová reforma rozkládá véčkaře" hlásá titulek deníku Právo a Lidové noviny přizvukují titulkem „Vládou otřásl útok na penze". Bulvární Blesk se sugestivně ptá „Musí nám jídlo zdražit kvůli důchodům?" Právo přináší rozhovor s Pavlem Rusým, bývalým expertem VV na důchodovou reformu, který považuje nový důchodový systém za horší než ten nynější.

Středeční vývoj:
Nečas a Bárta se neshodli, jestli se zabývali reformou

V Blesku k tomu přidali anketu mezi dvaceti uznávanými ekonomy mj. bývalými ministry financí Eduardem Janotou, Ivanem Pilipem či Pavlem Mertlíkem, dalšími exministry Tomášem Ježkem, Jiřím Rusnokem, profesorem Janem Švejnarem či členem NERV Miroslavem Zámečníkem, zda je nutné kvůli důchodům zvyšovat DPH jednotně na dvacet procent. Převažovaly nesouhlasné odpovědi, takže před vládou stojí úkol obhájit podobu reformy nejen před veřejností, ale i před odborníky.

SLEDUJEME téma důchodová reforma

Během legislativního procesu bude na diskusi ještě čas

„Je velkou chybou, že důchodová reforma nebyla vládou lépe vysvětlena. Chybí mi grafy, tabulky, analýzy, objasnění, co to bude znamenat. Tu chybu si vláda uvědomuje a bude se ji snažit napravit. Ale teprve v nejbližších týdnech začne legislativní proces, a ten je určen k tomu, aby se o obsahu zákonů diskutovalo. Nejen na parlamentní půdě, ale i ve veřejnosti," říká pro ParlamentníListy.cz Petr Gazdík, předseda poslaneckého klubu TOP 09.

„Celá ´bouře´ vznikla nad pracovními dokumenty. Hlupáci, kteří je vynesli novinářům, by se měli chytit za nos a vyfasovat exemplární výprask. Vše je otevřené. Já pro dvacetiprocentní DPH ruku nezvednu. Požaduji manévr pracující se všemi komponenty odvodové zátěže, snížit zdanění práce," uvádí pro ParlamentníListy.cz poslanec ODS Michal Doktor.

Vláda po prohře od lékařů utrpí další debakl  

Smršť kritických hlasů odstartoval prezident Václav Klaus, jenž Nečasovu kabinetu vytkl, že reformu před zveřejněním vůbec nediskutoval. „Zvyšování daní je nejen nepravicové, ale především nemoudré. Omezuje svobodu lidí a navíc není zárukou ozdravění veřejných financí. Důchodová reforma neřeší podstatu, tedy nezabývá se redefinicí toho, o co všechno se v oblasti důchodů má starat stát a o co už ne," vyjádřil se exkluzívně pro ParlamentníListy.cz prezident.

„Média se jako supi slétají na mrtvolu. Začal to Klaus, přidaly se Věci veřejné, které naštípávají koalici, návrh důchodové reformy pochopitelně kritizuje i opozice. Po té porážce od lékařů utrpí vláda další debakl," předpovídá pro ParlamentníListy.cz zkušený politolog Bohumil Doležal, který je přesvědčen, že pokud Nečasův kabinet ustoupí i tentokrát, bude to s ním špatné.

Vláda by si mohla najmout PR agenturu  

„Vláda by se měla výrazně prosadit proti panu prezidentovi, aby se znovu jako na konci roku po hlasování o nedůvěře vládě neříkalo, že skutečným premiérem je on," míní Doležal. Podle něj jsou politické motivy u Klause i VV zřejmé. „Prezident si potřebuje vybudovat hnízdečko na dobu, kdy už nebude prezidentem. A Věci veřejné ještě důsledněji než kdysi ODA zaujímají postavení opozice v koalici," vysvětluje politolog, který v minulosti působil jako poradce Václava Klause.

Objasnit důchodovou reformu považuje mediální expert a lektor Vysoké školy ekonomické Jiří Mikeš za důležitý úkol vlády. „Musí to vysvětlit jednoduše, stručně a výstižně. Klidně ať si najme PR agenturu, která to lidem vysvětlí. Pokud se jí to nepodaří, tak bude lepší ten návrh stáhnout k přepracování," tvrdí Mikeš s tím, že Nečasovu kabinetu musí záležet na tom, jak se veřejnost k plánované reformě důchodů staví.

K věci:

Klaus: Zvyšování DPH není pravicové. Chápu znepokojení občanů 

Důchodová reforma rozkládá Véčka, přiznal Huml 

Žena, která křičí na ministry, pokračuje: Kalousek je zločinec 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …