Mediální odborník: Kalousek se uchyluje k hráčskému chování

10.03.2011 23:13

Šéfredaktor Lidových novin Dalibor Balšínek míní, že se ministr financí Miroslav Kalousek svoji mystifikací s nahrávkou snažil znevěrohodnit debatu v médiích o zvyšování DPH. Podle mediálních expertů se však Kalouskovi tímto krokem podrazit důvěru veřejnosti v noviny nepodaří.

Mediální odborník: Kalousek se uchyluje k hráčskému chování

Blamáž ministra financí Miroslava Kalouska o vlastnictví jisté nahrávky se možná trochu zvrtla. Dalibor Balšínek, šéfredaktor Lidových novin v rozhovoru pro ČT řekl, že zřejmě ministr nakonec vyhodnotil, že tvrzení o vlastnictví zvukového záznamu z porady šéfredaktorů vlivných českých deníků, je pro něj politicky mnohem nebezpečnější než slova o legraci a mystifikaci. Proto vsadil podle Balšínka ministr nakonec na to druhé - tedy mystifikaci.

"Jednoznačně jde o to znedůvěryhodnit tisk a debatu, která se o penzijní reformě a zvyšování DPH bude odehrávat na stránkách novin," reagoval Balšínek s tím, že podle něj je taková snaha stejně závažná, jako kdyby nahrávku skutečně měl.

Mediální odborníci: Postoj k věrohodnosti médií to nezmění

Podle expertů na mediální komunikaci, které ParlamentníListy.cz oslovily, by však takový tah od Kalouska nebyl sázkou na jistotu - spíš naopak.

"Autorita novin je tvořena jejich dlouhodobým obsahem a seriozností - tedy nebavíme-li se o bulváru, který v poslední době mezi Čechy co do čtenosti, dominuje. Pokud však lidé po řadu let vědí, že jim ty "jejich" noviny nelžou a podávají co nejvíce objektivní informace, určitě by to důvěru jejich čtenářů nalomit nemělo," myslí si odborník na média Vlastimil Ježek.

Čtěte také:
Kalousek nahrávku nemá. Šéfredaktoři mu skočili na špek
Dimun: Kalouskova složenka českým médiím
Je na čase vás vymlátit, křičel divák na Kalouska. Ten se chtěl napít

Podle něj - v případě, že by byla úvaha o snaze zdiskreditovat tištěná média, jak ji nastínil Dalibor Balšínek, správná - jde jen o nedomyšlenou ránu ministra financí zcela vedle. "Pokud tomu tak je, viděl bych za tím spíše snahu odklonit pozornost od podstaty celého problému - a to by se na nějkou dobu povést skutečně mohlo," uzavřel Vlastimil Ježek.

I další oslovený mediální odborník Jan Jirák by takový tah Miroslava Kalouska považoval za neškodný. "Navíc Kalousek nemá statut autority, proto ho lidé nebudou a ani nechtějí brát vážně. To, že se uchyluje k doslova hráčským metodám, také o něčem svědčí," řekl pro ParlamentníListy.cz Jirák. 

SLEDUJEME téma Kalouskova nahrávka

Balšínek: Necháme prověřit kanceláře, zda v nich nejsou ukryty mikrofony

Šéfredaktoři na schůzce, která podle všech prvních vyjádřeních i samotného Kalouska, měla být nahrávána, diskutovali o společném prohlášení a dopise pro členy vlády, Senátu a sněmovny. Chtěli je vyzvat k nezvyšování sazby DPH na tisk a knihy.

SLEDUJEME téma: DPHDůchodová reforma

Karel Hvížďala: Chyba je zřejmě na obou stranách

Debaty o tom, zda tedy skutečně nahrávka existuje, či nikoli, považují ale někteří mediální odborníci za vedlejší. Poukazují na to, že došlo zřejmě k chybám na obou stranách.

"Závažné je, že si ministr dovolil mystifikovat šéfredaktory. Ale také to, že oni s ním vůbec hovořili. Měli ho s tím odkázat na policii. Povinností Kalouska jako ministra je však bránit svobodu slova. Kdyby se něco podobného stalo v Německu, ministr by tam musel velmi rychle odstoupit," uvedl pro ParlamentníListy.cz mediální odborník a publicista Karel Hvížďala.

Kdo se schůzky zúčastnil?

  • Robert Čásenský, MF DNES
  • Dalibor Balšínek, Lidové noviny
  • Petr Šabata, Hospodářské noviny
  • Erik Tabery, časopis Respekt
  • Vladimír Mužík, Blesk
  • František Nachtigall
  • Robert Dengler, Právo
  • Jana Heřmánková, Deník
  • Lukáš Tomek, Sport

Omluvili se:

  • Pavel Šafr, šéfredaktor, Reflex, Ringier
  • Petr Bílek, Literární noviny
  • Petr Skočdopole, Instinkt
  • Eva Hanáková, Ekonom

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom. Vitásková se po letech blíží k vítězství

7:11 Průlom. Vitásková se po letech blíží k vítězství

Ústavní soud zrušil rozhodnutí obecných soudů, které bývalé předsedkyni Energetického regulačního úř…