Je na čase vás vymlátit, křičel divák na Kalouska. Ten se chtěl napít

10.03.2011 21:28

Dnešek byl náročný a rád bych se napil, kvůli dietě ale nemůžu, povzdechl si ve čtvrtečním Hydeparku ministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Je na čase vás vymlátit, křičel divák na Kalouska. Ten se chtěl napít

Šéf resortu financí Miroslav Kalousek musel v diskusi vysvětlovat chystanou reformu důchodů a pochopitelně i své výroky o tom, že má nahrávku setkání šéfredaktorů, což následně označil za mystifikaci a vše popřel.

„Budoucnost bez rizika neexistuje," vysvětlil Kalousek lapidárně, proč si myslí, že je nutné si na důchod spořit v nejrůznějších fondech. Podle něj právě velký počet fondů pomůže lidem rozložit rizika, které během let mohou ohrozit jejich úspory na penzi.

Psali jsme:
Kalouskosaure odejdi, chystají se lidé na Hyde Park
Část ODS se zlobí na Kalouska kvůli tajné nahrávce. Kníže nic neví
Balšínek a Čásenký Kalouskovi: Nelze vám už věřit

Nic neprivatizuji

Miroslav Kalousek také odmítl, že by hodlal peníze na penze bez ohledu na zájmy občanů předhodit soukromým fondům. „Ani to není privatizace veřejných prostředků, je to spolupráce veřejné správy s privátní sférou," vysvětlil, diváky tím ale příliš nepřesvědčil.

„Pokud budete takhle dál ožebračovat rodiny, tak to neutáhnete, ani kdybyste ze zbláznili," pustil se do ministra jeden z volajících. „Takhle vy hospodaříte a lžete lidem," přisadil si další.

Dvacet let nás okrádá

Nešlo ale zdaleka o nejtvrdší výpady. „Ten pán tady 20 let okrádal republiku," začal zostra další divák a pokračoval slovy o Kalouskově přeběhlictví s tím, že ministr prý již vystřídal „159 stran". „Už je na čase vzít klacky a vymlátit vás po palicích," uzavřel rozhořčeně.

To ale ministra nevyvedlo z míry. Naopak se rozhodl skrze televizi požádat mladší občany, aby si již nyní začali spořit na penzi.  „Zapomeňte na to, až vy půjdete do důchodu, že budete z toho průměrného pilíře brát takové důchody, jaké jsou dnes," varoval ostře ministr. Dodal, že nyní si většina lidí, kteří si spoří v soukromých fondech, ukládají příliš malé částky, aby měli zabezpečené bezstarostné stáří.

V tu chvíli se do studia dovolal divák, který asi jako jediný Kalouska podpořil. „Jak pan ministr zaručí, že nebudou znárodněny soukromé fondy, jako se to stalo v Maďarsku, jak to říkal soudruh Rath," dodal divák. „Tomu prostě musíme zabránit všichni," vysvětlil ministr financí s tím, že obranou proti podobným excesům je zodpovědná volba zákonodárců.

Proč tolik pijete?

V tu chvíli se ale diskuse stočila k údajnému odposlechu schůzky čelních představitelů českých novin a časopisů. „Pane Kalousku, proč tolik pijete," začal volající divák a dodal, že Kalouskova mystifikační akce byla jen jeho další „opilecký blábol".

„Po dnešním dni, který byl docela těžký, bych se docela rád napil, ale držím dietu, nesmím pít," smečoval zpět místopředseda TOP09.

Divák se zřejmě inspiroval výrokem Davida Ratha, který opakovaně Kalouska obviňuje z nadměrného užívání alkoholu. "Dělá to na mě dojem, že zase pije. Přece střízlivý člověk při smyslech nemůže nejprve tvrdit, že má nahrávku a je z ní šokován, aby vzápětí řekl, že nic nemá. Je to na jeho okamžitou rezignaci a dle mého soudu i na návaznou protialkoholní léčbu," řekl ParlamentnímListům.cz poslanec ČSSD a internista Rath.

„Použil jsem poměrně průhledné mystifikace, novinářského triku, často jsou na mě použity tvrdší," hájil svůj pokus o „ověření informací" ministr financí.

Nevolal akorát Obama

„Nemyslíte, pane ministře, že se stačilo zeptat?" zeptal se vzápětí šéfredaktor MF Dnes Robert Čásenský. „Já se obávám toho, že pan ministr chce zdiskreditovat tištěná média a debatu o důchodové reformě," přidal se šéf Lidových novin Dalibor Balšínek.

Názory mediálních expertů:
Mediální odborník: Kalousek se uchyluje k hráčskému chování

Kalousek byl ale se svým „pokusem" údajně velmi spokojený, prý tak získal řadu zajímavých informací. „Když mi ty telefony drnčely celou noc a nevolal mi snad jen Barack Obama, jinak mi volal každý," uzavřel s úsměvem. Co nového se dozvěděl, ale neprozradil. A omlouvat se rozhodně novinářům nehodlá.

"Považuji to za jeho mistrný tah. Málokoho by asi něco takového napadlo - aby vyprovokoval novináře tak, že se ve finále vlastně prozradí sami a usvědčí v tom, že chystali zřejmě nekalosti," schvaluje pro ParlamentníListy.cz Kalouskovo počínání předseda pražské TOP 09 František Laudát.

Svůj názor na Miroslava Kalouska chtělo v internetovém hlasování vyjádřit tolik diváků, že nápor doslova odstavil stránky České televize. Když se pak server vzpamatoval, tak vyslovil jednoznačný ortel, Kalouskovi dalo mínus 75 procent hlasujících.

SLEDUJEME téma Kalouskova nahrávka

Co dále řekl Miroslav Kalousek ve čtvrtečním Hydeparku na ČT24:

„Do roku 89 jsem chodil v holínkách po stavbě."

Na otázku, jak se angažoval za minulého režimu.

„Vstoupil jsem do jedné strany, KDU-ČSL, tu druhou jsem založil."

Na svou obranu, když ho jeden z diváků obvinil z politického turismu.

„Netvrdím, že nedošlo k velkým krádežím. Došlo, patří k temným stránkám naší republiky."

Když se lidé ptali na divokou privatizaci po pádu komunismu.

„Bránili svobodu slova, bránili svobodu tisku, teď šli hájit ekonomické zájmy svých vydavatelů, to je velký rozdíl."

Ke schůzce šéfredaktorů, kde přední české listy sepsaly společné prohlášení proti zvýšení DPH u tiskovin, a jejím vztahu k dřívějším protestům proti takzvanému náhubkovému zákonu.

„Pokud se mýlím, tak se omlouvám, mám opravdu málo času chodit na nákup."

Na dotaz diváka, který si ověřoval ministrův přehled o cenách másla, mléka a chlebu.

Dále čtěte:
Kalousek se vytasil s odposlechem novinářů. Tvrdí to zástupci deníků 
I Havel připojil podpis k petici kvůli knihám. Důvod? Zvýšení DPH u knih 
Šéf poslanců TOP 09 by dal výjimku knihám. Potravinám ne
Nečas se bude divit, hrozí rodiče. Položí mu před úřad pleny

Reprofoto: ČT

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jac

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …