Do vedení ČSSD bude kandidovat sedm žen. Zruší socialisté kvótu pro ženy?

14.03.2011 8:38

Na zastoupení alespoň jedné ženy v nejužším vedení strany si sociální demokraté kdysi dokonce stanovili kvótu. Vadil jim fakt, že jsou ve sněmovně jedinou stranou, která v předsednictvu žádnou dámu nemá. Teď do vedení kandiduje hned sedm žen. Informují o tom Lidové noviny.

Do vedení ČSSD bude kandidovat sedm žen. Zruší socialisté kvótu pro ženy?

Do vedení ČSSD podle Lidových novin (LN) kandiduje hned sedm žen - Milada Emmerová, která je nyní poslankyní, dále její kolegyně Vlasta Bohdalová, Ludmila Navrátilová, Dana Váhalová, senátorky Božena Sekaninová a místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková. Sedmičku doplňuje stínová ministryně spravedlnosti Marie Benešová.

Podle LN největšími favoritkami na povinné ženské místo ve vedení jsou Alena Gajdůšková, kterou podporuje tábor Bohuslava Sobotky a bývalá nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová. Tu podporuje skupina okolo Michala Haška.

SLEDUJEME téma volba předsedy ČSSD

LN také připomínají příhodu, která se stala na sjezdu před dvěma lety. Tehdy hodlala kandidovat Alena Borůvková. Jako neúspěšná kandidátka se později nechala slyšet, že pro ženy jsou funkce v ČSSD za postel.

Jenže před dvěma lety se nepodařilo straně zvolit do vedení nakonec ani jednu kandidátku. ČSSD proto nyní hovoří o tom, že by kvótu pro poměrné zastoupení žen do vedení ponechala, dokud nebudou mít zastoupení ve vedení přirozeně. Až na hejtmana Davida Ratha. „Nejsem zastáncem kvót. Byl bych rád, kdyby ve všech vrcholných pozicích bylo více žen, ale ne za každou cenu," uvedl.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…