VV opět brojí proti zdražení. Kalousek: Už toho nechte

15.03.2011 20:34

Poslanci Věcí veřejných, kteří mají problém s odsouhlasenou koaliční dohodou o důchodové reformě a změně DPH, opět dají najevo svůj názor. Tentokrát na stranickém poslaneckém klubu, který se koná ještě před schůzí pléna sněmovny. K poslancům VV se přidávají i některé regionální kluby strany, které rozjíždějí iniciativu proti zvýšení DPH.

VV opět brojí proti zdražení. Kalousek: Už toho nechte

To, s jakými požadavky vystoupí Věci veřejné na dalších jednáních K9 v souvislosti s důchodovou reformou a DPH, bude možná známé už dnes odpoledne. Jisté je, že tato strana o sobě může dát velmi nepříjemně ostatním koaličním partnerům vědět. Ne ve všem se totiž s nimi shoduje - některé body reformy dokonce kritizuje.

Udělá Kalousek ústupek?

Mohou ale počítat poslanci VV, kteří jsou proti dohodě K9 o penzijní reformě s nějakým případným dalším ústupkem ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09)? Nebo je jejich snaha marná?

„Ne, je to definitivní. My jsme už jednou koaličnímu partnerovi ustoupili, ta dohoda se změnila, ale tenhle proces nemůže jít donekonečna. My jsme byli připraveni dodržet původní dohodu, když nás Věci veřejné seznámily s tím, že původní dohodu nejsou schopny dodržet, tak jsme jim vyšli vstříc a uzavřeli jsme dohodu číslo 2. Ale tento proces nelze opakovat donekonečna," řekl ParlamentnímListům.cz Kalousek.

SLEDUJEME téma DPH 

Hledejte úspory jinde, vzkazuje Babák

"Sám vidím velký rozpor sjednocování sazeb s programem Věcí veřejných. A to bude třeba nějak řešit," uvedl přesto pro ParlamentníListy.cz poslanec véčkařů Stanislav Huml.

A v pochybnostech není ve straně sám. Například poslanec Michal Babák připustil už v minulém týdnu, že doufá v to, že bude příští rok opět otevřena debata o dani z přidané hodnoty. A ta nakonec zůstane na původně plánovaných 14 a 20 procentech. Jedním dechem však zároveň pro ParlamentníListy.cz připustil, že variant je celá řada.

Čtěte více:
Poslanec VV zpochybnil zdražení. Peníze vidí jinde
Diskuse OVM: Vláda mění DPH, jak se vyspí. Nebo je to psycho-hra

Ze 20 na 14, a tak rychle? diví se Klaus změně výše DPH

"Toto je jen jedna z možných. Jinak já jsem zastáncem jednotné sazby do budoucna a domnívám se, že ta by byla ideální dokonce kolem 15 procent, ne 17,5 procent, jak je nyní bráno jako reálný fakt," vysvětlil Babák.

Podle něj by se prostředky na dorovnání měly najít v uvedení zdravotní reformy do praxe. "Pokud začne fungovat, jsem přesvědčen, že se tak ušetří desítky miliard korun, které nyní chybí - a ty by mohly být přesunuty do dalších rezortů a pomoci celé důchodové reformě," doplnil Babák.

Nespokojenost i v regionálních organizacích

Ani v regionálních organizacích Věcí veřejných nepanuje ohledně důchodové reformy a zvyšování DPH shoda. Vyslovily proto nesouhlas s rozhodnutími, které dělá celostátní vedení strany a vedení strany poslaly už i oficiální výzvu.

V ní mimo jiné žádají, aby bylo v otázce důchodů uspořádáno referendum. Dožadují se také větší spolupráce s Prahou.

"Názorové veletoče u důchodové reformy jsou důkazem naprosto ideologicky nezakotveného rozhodování stranických špiček. Máme obavy, že momentální podoba důchodové reformy je většinově pro stranu nepřijatelná," vysvětlil v MF Dnes důvody nesouhlasu s vedením strany Jiří Kohout, předseda klubu VV v Přerově.

Vzbouření začalo v Ostravě, pak se jako vlna rozšířila i do ostatních měst. Zasáhla Zlínský i Ústecký kraj.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová, Lukáš Petřík

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…