Komise k plagiátorství v IKEM je prý účelová. Rozuzlení bude zítra

15.03.2011 11:35

Ani po skončení akce lékařů Děkujeme, odcházíme, není v pražském IKEM klid. Panuje tam totiž stále nervozita kvůli neuzavřenému konkurzu na šéfa transplantační chirurgie. Kvůli tomu bojují mezi sebou dva klany lékařů. Jasno by ve sporu mělo být zítra. Upozornil na to deník Právo.

Komise k plagiátorství v IKEM je prý účelová. Rozuzlení bude zítra

V pražském Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) je pěkně dusno. Dosavadní šéf kliniky Miloš Adamec totiž loni upozornil na možné plagiátorství práce doktora Jiřího Froňka, svého podzimního protikandidáta na post šéfa kliniky transplantační chirurgie. O plagiátorství má rozhodnout olomoucká univerzita již zítra, tedy16. března.

A s plagiárskou prací souvisí i konkurz. Protože měl Froněk opsat práci mladých vědců z IKEM Ivana Matii a Petera Baláže, podřízených Adamce, výběrové řízení dosud nebylo ukončeno. „Už máme posudek z České lékařské komory. Ten svědčí o tom, že práce Froňka je plagiát," řekl nedávno Právu Adamec.

Froněk se ale brání a tvrdí, že jeho práce není rozhodně plagiát. „Spolupráci s kolegy ze Slovenska jsem nikdy nepopíral," uvedl pro deník.

V institutu koluje anonym

Jenže problém je v tom, že mnohé lékaře včera překvapil již druhý anonymní dopis, který v institutu koluje. Jde podle anonymu o to, že složení komise na olomoucké univerzitě je prý účelové.  V komisi chybí například zástupce košické lékařské fakulty, a ani žádný současný odborník v problematice transplantace střeva, kterou se práce Froňka zabývá.

„Již je připraveno usnesení, že práce dr. Froňka je originální. Toto usnesení bude za pomoci agentury AMI Communicatiosn medializováno a dr. Froněk bude vyhlášen vítězem konkurzu transplantační chirurgie IKEM, " uvedl pro Právo jeden z transplantačních chirurgů.

„Podle informací Práva bude mít komise 12 členů a zasedne v ní třeba i šéf Kardiocentra IKEM Jan Pirk, Adamcův kritik," dodal deník k zítřejšímu rozhodnutí.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tím se Fiala nepochlubil. Drahý účet za energie. Češi zaplatili nejvíc

4:44 Tím se Fiala nepochlubil. Drahý účet za energie. Češi zaplatili nejvíc

Prvenství v rámci všech členských zemí Evropské unie si vydobyla za druhé pololetí minulého roku Čes…