Tejc a i Kováčik se ve sněmovně rozčilovali: Vládo, boj s korupcí nemyslíte vážně

16.03.2011 11:42

Opoziční ČSSD neprosadila ve sněmovně návrh, aby bohatí lidé museli dokládat původ svého majetku. Poslanci dnes předlohu zamítli hlasy koalice už v prvním čtení. Toho se ale chytla okamžitě opozice a ťala do vlády slovy, že svůj boj s korupcí tak nemyslí vůbec vážně.

Tejc a i Kováčik se ve sněmovně rozčilovali: Vládo, boj s korupcí nemyslíte vážně

Koalice si dnes ve sněmovně velmi půvabně naběhla: Návrh zákona o přiznání k registrovanému majetku navrhují sociální demokraté sice opakovaně, ale koalice dnes opět návrh odmítla. „Jde o věc, která platí v jiných zemích západně od nás," uvedl jeden z předkladatelů Jeroným Tejc (ČSSD). Právě on ale po neodhlasování návrhu ťal do vlády slovy, že koalice nemyslí svůj boj s korupcí vůbec vážně, k čemuž se přidal i předseda poslanecké frakce KSČM Pavel Kováčik.

„Koalice měla možnost nyní vzkázat občanům České republiky, že svůj boj s korupcí myslí vážně, ovšem rozhodla se jinak," burácel za sněmovním pultíkem Kováčik. Načež zmínil, že komunisté budou chtít vyvolat hlasování o nedůvěře vládě a to právě kvůli tomu, že koalice včera neumožnila zařazení bodu o zásahu Vojenské policie v České televizi, k níž došlo minulý týden.

„Klub KSČM splnil slib a má pro každého podpisovou listinu pro vyslovení nedůvěry vládě. Listina bude k dispozici po celý tento týden," řekl k tomu dnes ve sněmovně Kováčik.

Více zde:

Koalice: Návrh je v rozporu s listinou práv

O čem ale zákon na dokládání původu majetku je? Lidé by podle návrhu museli dokládat výši příjmů, pokud si pořídí cenné papíry za více než pět milionů korun nebo nemovitosti dražší než 20 milionů korun. Pokud by nebyli schopni prokázat, že si na ně vydělali, zaplatili by z dané částky šestasedmesátiprocentní daň.
    

Hodnota dokládaného majetku nebyla v návrhu určena pevnými částkami, ale násobky minimální mzdy. U cenných papírů to byl 625násobek (tedy asi pět milionů korun), u nemovitostí 2500násobek (zhruba 20 milionů). Příjmy neměli dokládat plošně všichni majitelé nemovitostí či cenných papírů, ale pouze ti, u nichž bude mít finanční úřad podezření, že si na ně nemohli vydělat sami. Nesrovnalost mezi hodnotou majetku a příjmy by musely být nejméně jeden milion korun.

Předlohu sněmovna začala projednávat už v únoru, dnes k ní nebyla žádná debata. Návrh na zamítnutí podali již tehdy Helena Langšádlová (TOP 09) a Zbyněk Stanjura (ODS). Pro zamítnutí nyní bylo 94 poslanců, 64 proti. 

Podle vládních poslanců byl návrh v rozporu s listinou práv a bylo by možné jej obcházet. K odhalení nezákonně nabytého majetku by prý stačilo více využívat platné zákony.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jednooký Ukrajinec o své armádě. Stále slouží. Vyplavalo to nejhorší

12:41 Jednooký Ukrajinec o své armádě. Stále slouží. Vyplavalo to nejhorší

Nejsou vojáci, není munice, nejsou opevnění. To jsou závěry polského analytika Konrada Muzyky ohledn…