Senátní volby: Jiránek dá plat hasičům, autor Kmetiněveské výzvy zase odstoupí

17.03.2011 10:56

Doplňovací senátní volby na Kladensku a v několika obcích Prahy západ se budou konat 18. a 19. března 2011. Důvodem pro jejich vypsání je úmrtí senátora Jiřího Dienstbiera st. (ČSSD). Parlamentní listy se pokusily těsně před jejich konáním zjistit, jak se cítí před volbami a s jakými nápady do nich jdou hlavní kandidáti.

Senátní volby: Jiránek dá plat hasičům, autor Kmetiněveské výzvy zase odstoupí

Dan Jiránek: Primátorský plat bych dal na charitu

Primátor statutárního města Kladna Dan Jiránek (ODS, na snímku) vidí šance na zvolení do senátu jako docela slušné. „Jsem totiž společně s MUDr. Karlem Protivou (Lepší Kladno) kandidát z obvodu, kde kandiduji. Většina ostatních je z Prahy či jejího východního okolí." napsal Parlamentním Listům. Zajímali jsme se, co nabízí jako program nápad, návrhy, se kterými půjde do senátu v případě zvolení: „Nabízím zkušenosti jak z komunální politiky tak z práce nad zákony v oblasti ochrany životního prostředí, hazardních her či veřejné správy. Budu prosazovat ekonomicky a zejména sociálně únosnou ochranu životního prostředí, možnost omezení hazardu jednotlivými obcemi, větší ochranu dětí, ale zároveň i větší ochranu společnosti před dětmi, které páchají trestné činy. To bývají často spojité nádoby. Budu prosazovat omezení těžké dopravy v obcích a podporu regionu například při zvyšování zaměstnanosti. Speciálně na Kladně uplatňují své projekty firmy LEGO či ČVUT na Dříni." Další z důležitých priorit Dana Jiránka v senátu by byla i výstavba obchvatu Kladna, Buštěhradu a Malého i Velkého Přítočna.

Zajímali jsme se také, jestli Dan Jiránek v případě zvolení do senátu zůstane i primátorem Kladna: „Ano. Většinu platu primátora, tedy rozdíl mezi platem uvolněné a neuvolněné funkce, bych poskytoval hasičům, myslivcům, zahrádkářům, různým charitativním a ženským organizacím i malým sportovním klubům." Parlamentní Listy odhadly podle tabulek, že mezi organizace by mohlo být rozděleno okolo 30 000 Kč měsíčně.

Luděk Kvapil: Jak jezdím po obvodu, mám stále lepší pocit

Dalším kandidátem do senátu je kmetiněveský starosta Luděk Kvapil (TOP 09) Ten nám sdělil, že před spuštěním oficiální kampaně viděl svoje šance na druhé kolo senátních voleb někde okolo 20-30%. „To prosím neberte jako výraz nadutosti, ale jako reálné číslo. Jak ale začal opravdový boj o senátorské křeslo a já začal jezdit po regionu, setkával se s ostatními starosty a spoluobčany, tak mám stále větší pocit, že moje šance jsou mnohem vyšší! Docela kdybych si měl vsadit u sázkové kanceláře, sázel bych na to, že se dostanu mezi ty tři, mezi kterými se bude rozhodovat. Mým přáním a i celého týmu je, být ve hře ještě v druhém týdnu - a to bych se všemi, kteří mne po celou dobu podporují považoval za veliký a ne nemožný úspěch!"

Luděk Kvapil je autorem Kmetiněvské výzvy. Ta souvisí s nakládáním s nezletilými pachateli závažných trestných činů a je pod ní půl milionu podpisů „Do senátního boje jsem ale nešel pouze s jediným tématem, jak se zpočátku domnívali moji soupeři, ale s mým tzv. Desaterem Luďka Kvapila," sdělil Parlamentním Listům. „Ano, především bych se chtěl plnou měrou přičinit o změnu zákona při trestání nezletilců - především jejich brutálních trestných činů. Ale pak zde mám i jiné problémy, které bych mohl jako senátor ovlivnit. Především ochrana poškozených a obětí trestných činů, reforma při financování měst a obcí - tzv. RUD, stabilizace rozpočtů veřejné správy, boj proti korupci zveřejňováním veřejných zakázek na internetu, průhlednost veřejné správy, ochrana tradičních hodnot společnosti, ještě více omezit různé funkční požitky atd. Je toho mnoho co mohu jako senátor ovlivňovat a co trápí nejen nás, menší obce a města!"

Za největší problém Kladna a Kladenska považuje Luděk Kvapil bezpečnost spoluobčanů, nezaměstnanost, za jeden z největších problémů považuje i ekologickou zátěž po Poldi Kladno, problémem je také, že ač Kladno leží u dvou dálnic, nemá přímé napojení na dálniční systém.

„Ale tyto volby o křeslo senátora nejsou jen o Kladně! Je zde ještě druhá část volebního regionu, Praha západ. I zde vidím dost závažných problémů - propojení obchvatu Prahy, mohutným tempem se rozvíjející nová výstavba v blízkosti Prahy, která sebou nese problémy s infrastrukturou, chybějícími školkami a školami, dopravní obslužností, nevyhovujícími silnicemi, úpadek kultury celkově... Problémů je opravdu mnoho a nejsou to jen lokální problémy, jsou to dnes již celospolečenské záležitosti!"

V případě zvolení do senátu by starostou v Kmetiněvsi nezůstal „Byť jsme malá obec, jsem přesvědčený o tom, že pokud se mám něčemu věnovat poctivě a na vysoké profesionální úrovni, musím dělat pouze jednu věc a to fakt pořádně. V naší obci jsme si zvolili v minulých volbách nové, mladší zastupitele, tak nechť se chopí své šance a pokračují v započaté práci. Já jim věřím, protože jsme tým! Členem zastupitelstva obce ale chci zůstat," odpověděl Parlamentním Listům nynější starosta Kmetiněvsi Luděk Kvapil.

Ostatní kandidáti: Preferují dopravu

Další kandidáti patrně pro nával práce neodpověděli. Na kandidátce na senátorský post za Kladno a část Prahy západ se objevila Jana Bobošíková (Suverenita). Jak se vyjádřila pro ČRo, jako svoji regionální prioritu vidí obnovení původního rozsahu autobusové dopravy, především na lince Praha - Kladno, které omezil před měsícem středočeský hejtman David Rath. Řešení by hledala přímo v komunikaci s krajem.

Jiří Dienstbier ml. (ČSSD) měl strach ze zdražování. Souviselo to ale se zvednutím DPH na 20%, ke kterému nakonec nedošlo...

Karel Protiva (Lepší Kladno) vidí jako největší problém regionu dopravní obslužnost, neboť zmizelo 190 středočeských, krajem původně provozovaných spojů, které ČSSD spolu s KSČM zrušily. „Pro rozdávání třicetikorun na poplatky u lékaře není teď na autobusy," vyjádřil se pro ČRo. Řešení vidí v lokálních společnostech, které by na základě potřeb občanů zajišťovaly dopravu prostřednictvím mikrobusů.

Komunista Zdeněk Levý vidí jako klíčovou pro Kladensko a část Prahy východ otázku komunikace a styku s Prahou, tedy dopravy a stavu komunikací. V senátu by se za účelem prosazení svých priorit pokoušel ovlivnit práci výborů.

 

Více:

Lepší Kladno: MUDr. Protivu podpořil v senátních volbách i J. Štětina 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lea Vlasáková

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čáslav: Nová keramická dílna slouží dětem

16:39 Čáslav: Nová keramická dílna slouží dětem

Ve čtvrtek 15. září byla v Čáslavi slavnostně otevřena nová keramická dílna v budově rekonstruované…