Důchodová reforma a Japonsko? Právo našlo souvislost

18.03.2011 9:10

Komentátor Práva Martin Hekrdla se pozastavuje nad tím, že radioaktivity lze podle některých lidí použít k prosazování čehokoliv. Třeba k důchodové reformě. Napadlo jej to v souvislosti se slovy Jana Švejnara, podle něhož nukleární katastrofa může udělat v pevné ekonomice každého státu – tedy i Japonska - čáru přes rozpočet.

Důchodová reforma a Japonsko? Právo našlo souvislost

„Někdy se na to jde od lesa. Prezidentský exkandidát ČSSD profesor Jan Švejnar se včera přimluvil za povinný přechod na druhý pilíř důchodového systému, který byl investován - bezpečně diverzifikován - do akcií a dluhopisů po celém světě. Švejnar by vyvedl z průběžného systému -  z každé kolonky sociálního zabezpečení na výplatní pásce - rovnou pět procent. A proč? Protože Řecko je klišé, sem s Japonskem!," píše v Právu tajemně Hekrdla. V dalších řádcích to ale vysvětluje.

Švejnar totiž prý prohlásil: „Průběžný systém je dobrý. Ale existuje velké nebezpečí, že při nezodpovědné hospodářské politice nebo katastrofě, jaká nastala v Japonsku, jedna daná země nemusí být v určité chvíli schopna zajistit svoje obyvatelstvo, jak by chtěla."

Hekrdla však upozorňuje na to, že i když Japonsko od 60. let spolu s USA a Evropou patří k ekonomickému trojspolku světa, japonský košík je přesto děravý. Byl přitom děravý už před tsunami, kdy jeho veřejný dluh činil 200 procent HDP, růst ekonomiky se zadrhával po vyčerpání dopadů státních injekcí a palce ratingových agentur ukazovaly palce dolů.

To všechno se ale podle komentátora děje v době, kdy se „dvourychlostní Evropa" hádá o společný základ - nejen daňový - a dusí hospodářské oživení politikami stability a konkurenceschopnosti, které v konečném důsledku povedou k nestabilitě a nekonkurenceschopnosti. „Minimálně v jižní Evropě, které Evropská centrální banka zasadí poslední ránu zvýšením úrokových měr," myslí si Hekrdla.

V dalším odstavci se pak zamýšlí nad tím, kdo že to bude „makat" na náš důchod. Nebudou to podle něj ani Číňané, ani Brazilci a ani Indové. Přesto lze nyní zaznamenat, že hedgeové a investiční fondy nakupují nyní státní dluhopisy Řecka, Španělska, Portugalska a také Japonska. Hrnou se i do nejrizikovějších transakcí s komoditami.

„Tento týden - při vrtění Japonskem - srazily tokijskou burzu nejvíc za čtvrtstoletí," upozorňuje v souvislosti s tím Hekrdla.

„S ohledem na to všechno průběžný systém není jen ´dobrý´, jak tvrdí Švejnar. Je nejlepší," ukončuje zamyšlení komentátor.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hurá, Koudelka povýšil. Radost v TOP 09. Ale pak zaznělo: „Hvězdy nejsou zadarmo.“

19:00 Hurá, Koudelka povýšil. Radost v TOP 09. Ale pak zaznělo: „Hvězdy nejsou zadarmo.“

Ředitel Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka po roce opět povýšil. Ve středu jej pre…