Jaderná prohibice v Německu zdraží český proud

18.03.2011 9:30

Za plyn zaplatí spotřebitelé více již letos, nepůjde ale o dramatický nárůst ceny. Ovšem případné zdražení elektřiny v příštím roce může být až desetiprocentní.

Jaderná prohibice v Německu zdraží český proud

 

Zda ke zdražení dojde, závisí na Německu, které kvůli havárii v Japonské jaderné elektrárně Fukušima zvažuje odstavení sedmi dosluhujících reaktorů. Jasněji bude již příští úterý, kdy se má německá kancléřka Angela Merkelová sejít se šéfy spolkových zemí.

V případě odstávky by totiž Evropa přišla o výkon sedmi tisíc megawatt, což odpovídá necelým čtyřem Temelínům. Nynější mírný převis nabídky nad poptávkou by se obrátil, elektřiny by byl nedostatek.

To by pocítil i pan Novák

Podle analytika Jiřího Gavora by pak došlo až k desetiprocentnímu zdražení elektrické energie.

"To už by pocítil pan Novák i Škodovka," glosoval expert pro Aktuálně.cz možné dopady na české domácnosti a firmy. "Já sám jsem v tomto ohledu docela pesimista, víte, jaká je v Německu nálada," dodal k možnosti trvalého vyřazení německých reaktorů v zemi.

ČEZ mlčí

Jakékoli předpovědi naopak odmítl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. "Nejde o alibismus, těch nečekaných faktorů, které mohou ovlivnit vývoj cen, se letos může objevit ještě hodně. Delší predikce jsou proto nyní ošidné," vysvětlil.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jac

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …