Kníže radí NATO, jak na to

22.03.2011 6:09

Situace v Libyi se ani po několika týdnech protestů a bojů neuklidňuje. Do sporů, jež zmítají touto severoafrickou zemí, se tak vkládá i Severoatlantická aliance. A šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg jí radí, jak postupovat.

Kníže radí NATO, jak na to

Dohled nad vojenskými akcemi vůči Libyi by měla co nejdříve převzít Severoatlantická aliance (NATO). To by znamenalo i nepřímé zapojení Česka, které je členem NATO. V Bruselu to po jednání s kolegy ze zemí EU uvedl právě ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09).

Veďme válku. Ale zkoordinovaně 
 

"Toho času je to tak, že tady operují různé síly a mají různé velení...To je ovšem pro jakékoli vojenské tažení poněkud nedobrý způsob. Válka se musí vést z jednoho místa, a proto by bylo dobré, kdyby se velení celé akce sjednotilo," řekl v pondělí novinářům Schwarzenberg. 
 

Podle něj by mělo NATO převzít jak vynucování zbrojního embarga, tedy dohled, aby se po moři či po zemi přes Středozemní moře nedostávaly do Libye zbraně, tak i prosazování bezletové zóny nad Libyí. 

Jak na to? řeší NATO
 

O případném zapojení aliance v Bruselu jedná Severoatlantická rada, tedy nejvyšší rozhodovací orgán NATO.

Po nedělním nočním jednání diplomaté tvrdili, že zatím to vypadá, že v pondělí by aliance mohla rozhodnout spíše jen o zapojení do prosazování zbrojního embarga. Na možné schválení zapojení do udržování či vynucování bezletové zóny nad Libyí podle těchto zdrojů bude zejména kvůli postoji Turecka třeba více času a jednání.

Čtěte:

Z Libye odletěla část Čechů, další je budou následovat

MZV: Češi opustili Libyi, velvyslanectví dočasně uzavřeno

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…