"Velrybářských úlovků" ubývá. Alespoň v ČSSD

21.03.2011 22:27

Sociální demokracie provětrává řady svých členů. Od začátku roku jich zmizelo už více než tisíc. Prý zejména kvůli neplacení příspěvků.

"Velrybářských úlovků" ubývá. Alespoň v ČSSD

Členům hromadně přijatým takzvanými velrybáři v Praze a v Ústeckém a Středočeském kraji, kteří nyní neplatí příspěvky, ČSSD ruší členství. Jen za první dva měsíce letošního roku ubylo sociální demokracii 1220 členů.

Život je jen náhoda. Členství v ČSSD ale ne

Za hlavní důvod rušení členství předseda ČSSD Bohuslav Sobotka v rozhovoru pro ČTK uvedl neplacení stranických příspěvků. Připustil souvislost s předchozím účelovým masovým příjímáním nových členů. "Není to podobnost čistě náhodná," řekl.

Více o volbě předsedy ČSSD

V Ústeckém kraji v lednu a únoru klesl počet členů ČSSD o 217, ve Středočeském kraji o 208 a v Praze o 319. Sobotka je přesvědčen, že se situace ustálí a v dalších měsících už počet členů klesat nebude. 

K 1. lednu měla sociální demokracie celkem 24.486 členů, koncem měsíce 23.740 a koncem února 23.266. V únoru například stranické organizace zrušili členství 623 členům, 52 jich vystoupilo a 16 zemřelo. Nových členů ČSSD přijala 217, takže celková bilance je úbytek 473 členů. Je to méně než v lednu, kdy ČSSD ztratila celkem 746 členů. 

Seriózní Sobotka, sympaťák Hašek. Politoložka komentuje popularitu

Fišera: Je to přirozený proces

Předseda ČSSD v Ústeckém kraji Arno Fišera ČTK řekl, že jde o přirozený proces, kdy někdo nezaplatí příspěvky. Uvedl, že podle jeho informací nejvíce členů ubylo tam, kde měl velkou podporu jeho předchůdce Petr Benda. Například v jeho mateřské organizaci v Teplicích prý jde asi o 50 lidí. Dodal, že ČSSD se v Ústeckém kraji dalších takzvaných černých duší zbavila třeba přeregistrací litoměřické organizace. Díky ní se tam prý počet sociálních demokratů snížil zhruba o 200. 

Politickým stranám obvykle ubývají členové po prohraných volbách, kdy přestanou být aktuálním "výtahem k moci". Tímto syndromem ale ČSSD zatím netrpí. Po odečtení těch členů, které ČSSD sama vyloučila, zbylo například v únoru 52 sociálních demokratů, jež opustili stranu sami. V témže měsíci však do ČSSD vstoupilo 217 nových členů.

Více čtěte:

Černé duše v ČSSD? Jinak to nejde, tvrdí Foldyna
Na černé duše ve zlínské nemocnici si posvítím, slibuje Juřenčáková
Topolánek a spol. hledá bič na černé duše

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…