Fuksa pro rozhlas: Na protipovodňovou prevenci půjde 1,5 miliardy korun

22.03.2011 12:57

V loňském roce bylo v Česku vybudováno 54 protipovodňových staveb za téměř 1,5 miliardy korun, v letošním roce na protipovodňovou prevenci poputuje také miliarda a půl. V rozhovoru pro Český rozhlas to uvedl ministr zemědělství Ivan Fuksa.

Fuksa pro rozhlas: Na protipovodňovou prevenci půjde 1,5 miliardy korun

V listopadu loňského roku vláda schválila koncepci řešení protipovodňových opatření implementující pravidla, která nařizuje Evropská unie.

„Podle EU musí mít Česká republika do roku 2015 vyčleněna riziková území, ale zároveň mít také realistický finanční plán, nejen ze strany státu, ale také ze strany spolupráce s obcemi. A podle toho se určí priority, kde jsou největší rizika ohrožení," vysvětlil pro Český rozhlas ministr zemědělství Ivan Fuksa.

V loňském roce došlo na protipovodňová opatření na řekách Vltavě, Berounce, Svitavě, Odře, letos to bude na Třebovce, Třebůvce, Labi, či Tiché Orlici.

Vláda podle ministerstva zemědělství dává přednost jednotlivým tokům podle koncepce. „V místech, kde se malý potok 50, 100 i 200 let nerozvodnil, tak teď je reálné, že se to může stát. Proto jediným silným spolupracovníkem může být územní plánování jednotlivých měst a obcí, aby se v těsné blízkosti potoků a potůčku nestavělo," uvedl k tomu rozhlas.

V první etapě ochrany před povodněmi, která probíhala v letech 2002 až 2007, investoval stát 4,2 miliardy korun. V druhé etapě, která probíhá a končí rokem 2013, to bude dohromady 11 miliard korun a jen letos stát vydá jeden a půl miliardy korun.

„Teď připravujeme třetí etapu, která bude do období roku 2016 a tam samozřejmě probíhá intenzivní a tvrdé jednání nejen se samosprávami, ale v prvé řadě s ministerstvem financí," vysvětlil Fuksa.

Podle ministra je nyní připraven projekt na výstavbu poldru v Teplicích, na řece Bečvě. K tomu je ale třeba vykoupit pozemky pod samotnou hrází a zároveň získat nájemní smlouvy od majitelů pozemků.

„S některými obyvateli obcí, které byly několikrát vyplavené, se nedaří uzavřít dohoda. Nejde tam jen o spor o cenu, ale někteří z majitelů nechtějí pozemky prodat z principu. Stát je tu v paradoxní situaci, na stavbu suchého poldru má vyčleněny finanční prostředky, celkově by stavba měla stát kolem 2 miliard korun, ale nemůžeme zahájit realizaci," dodal Fuksa pro rozhlas.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…