Vulgarity hrubého zrna. John měl seřvat své poslance

24.03.2011 21:42

Vysoce emocionální jsou zřejmě interní jednání poslaneckých klubů všech stran. Jen z jedné však utíkají informace do médií - a to z Věcí veřejných. A tak se veřejnost dozvídá o expresívních výrazech předsedy Radka Johna vždy hned den po nějaké schůzce. A strana to pak popírá.

Vulgarity hrubého zrna. John měl seřvat své poslance

Objevují se už i hlasy, že jde o nějakou cílenou PR kampaň namířenou proti této nové politické straně. Kdo by ji však platil a k čemu by měla přímo sloužit, se dá jen spekulovat.

"Pokud by to byla pravda, musím vzkázat, že by měl tento záměr naprosto opačný efekt. Po té, co jsme si přečetli teď dva dny za sebou v novinách to, co údajně mělo na našem jednání zaznít, nestačili jsme se divit. A stranu to naopak semklo," uvedla pro ParlamentníListy.cz Karolína Peake.

Čtěte také:
Bárta mlží. Zřejmě se chystá "vystrčit" Johna z čela strany
Poslanci VV přemýšlejí, jak odejít. Zatím si před Bártu netroufli

Další véčkař redakci sdělil, že z důvodu toho, aby nemohly informace z jednání unikat do médií, má strana naplánováno výjezdní zasedání. Právě tam by se prý měla probírat i ožehavější témata.

Peake, Bárta, John...

Karolína Peake je jednou z nominovaných kandidátek na novou předsedkyni strany. To, zda nominaci přijme, však zatím komentovat nechtěla. "Nechám si to projít hlavou do konce měsíce," řekla jen. 

Jisté je, že květnová volba předsedy véčkařů bude dramatická. Proti současnému šéfovi Radku Johnovi má podle dnešního Práva vytáhnout do boje o křeslo také šedá eminence strany a ministr dopravy Vít Bárta. Ve středu totiž poprvé jednoznačně nevyloučil, že bude proti Radku Johnovi kandidovat. Přímou odpověď však ani on dát zatím nechce.

„Za posledních 48 hodin jsem neměl čas se nad všemi věcmi zamyslet. Slyšel jsem, že mám nominace, nevím sice kolik, ale samozřejmě si jich velmi vážím. Pro mě je velmi milé, že jsem nominace dostal. Nejdřív chci mít čas si všechno přečíst a na všechno se podívat," podotkl.

Pro Bártovu kandidaturu se v minulosti například vyslovil formálně druhý muž strany, výkonný místopředseda Jaroslav Škárka, ale i ministrova manželka, místopředsedkyně strany Kateřina Klasnová. Příznačné je také to, že si prezident Václav Klaus nezve na Hrad předsedu VV Johna, ale právě Bártu.

Na scénu se vrací i Markéta Reedová

Zhruba dvěma stovkám místních organizací VV už zbývá jen týden - tedy do příští středy - na to, aby nominovaly své favority na předsedu. Mluvčí strany Jakub Žižka prozradil, že zatím stojí v čele kandidátů Radek John, následuje ho již zmiňovaná poslankyně Karolína Peake, Vít Bárta a bývalá kandidátka strany na pražskou primátorku Markéta Reedová. Tu v lednu ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský udělal generální ředitelkou Centra pro regionální rozvoj ČR.

„Kur... musíme být jednotní!"

Přestože dnes véčkaři popírají jakýkoli vyhrocenější výrok při jednání poslaneckého klubu, údajně na něm měl současný předseda strany John pořádně bouchnout do stolu.

Čtěte také:
Bárta má problém. Bouří se proti němu až 11 poslanců VV
Ty musíš být úplnej de..., řval prý John na ministra Dobeše

„Kur.., musíme být jednotní! Když nebudeme, tak to tady rovnou můžeme zabalit," apeloval důrazně a plamenně na poslance.

A další významný muž Věcí veřejných Jaroslav Škárka zase poslance nabádal, aby problémy řešili za zavřenými dveřmi. „Měli bychom se porvat na klubu a ne řešit věci přes média," prohlásil.

I proto bylo konečné usnesení klubu takové, že navzdory informacím v médiích drží strana pohromadě a nerozpadá se. Místopředsedkyně Kateřina Klasnová zdůraznila, že jsou názorové rozdíly normální v jakémkoli kolektivu.

„Vnímám některé odlišné názorové proudy, nejsme banda lidí, co zvedá ruce. To, že nejsme jednotní jako komunistická strana, to, že nejsme názorový monolit, je naprosto v pořádku. Po jednání klubu jsme vydali usnesení, že odmítáme spekulace o nejednotě klubu VV či že by někdo uvažoval o přeběhnutí k jiné straně," řekla.

Pokud lidi ve straně nespojuje ideologie, je tam nebezpečí neloajality vždy

K otázce, zda může být skutečně strana Věcí veřejných cílem nějaké cílené PR kampaně, se však mediální odborník Karel Hvížďala staví zdrženlivě.

"Víte, já bych kořeny toho všeho viděl v tom, jak ta strana vznikla. Ona byla založená jako klasický podnik, ne jako jiné politické strany, jež v sobě sdružují lidi, kteří věří nějaké konkrétní ideologii. A pokud mezi takovými lidmi není nějaké myšlenkové pojivo, dá se předpokládat, že v případě jakýchkoli potíží tito lidé nebudou ke straně loajální. A svoji nespokojenost mohou ventilovat tak, že informace interního charakteru vynášejí do médií," řekl Hvížďala ParlamentnímListům.cz.

Připustil však na druhou stranu to, že neshody uvnitř strany mohou nahrávat například ČSSD. "Jejich zájmem může být to, aby se současná koalice zhroutila s tím, že pak by se mohli snažit o to, aby se strana Věcí veřejných spíše přiklonila k nim," myslí si Hvížďala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …