Kalousek: Jemnocitní, točte se u tyče, ale do politiky se necpěte

24.03.2011 18:06

Ministr financí Miroslav Kalousek si po náročném dni ve sněmovně oddechl v show Tomáše Sedláčka Interpelace. Jeho radost z toho, že kvůli pořadu musel opustit poslaneckou lavici, byla patrná. Povolil sako i mluvu a obecenstvo se bavilo.

Kalousek: Jemnocitní, točte se u tyče, ale do politiky se necpěte

Ekonom a člen vládního NERVu Tomáš Sedláček koneckonců uvedl show na ČT2 jako "něco mezi blogem a hospodskou povídačkou". Všichni aktéři si dle "hospodských pravidel" tykali a atmosféra na jevišti Nové scény Národního divadla byla uvolněná. Kromě ministra financí Miroslava Kalouska přijal pozvání i někdejší premiér Vladimír Špidla, Stanislav Komárek a politoložka Anna Matušková.

Řeč se točila zejména kolem penzijní reformy. "Vypočítat to umí v zásadě každej blbec, ale umět to prodat...," charakterizoval opozicí kritizovanu reformu Kalousek s úsměvem. "Jediná možnost, to já přednáším na školách, kdy by to nebylo nutné dělat - a k tomu nikdy nedošlo - by bylo, kdyby se zemím dařilo dobře a všichni se měli fajn."

Reformátorům se hodně nadává

To se ale České republiky netýká, proto je reformování víc než nutné. "Reformátorům se hodně nadává," přiznal Kalousek. "Já si na to zvykám." Sedláček podotkl, že jemnocitní lidé by proto raději měli jít prodávat květiny. Ve sněmovně to pro ně totiž není.

"Nemusí nutně prodávat květiny," přerušil ho ministr. "Může klidně tancovat u tyče, ale hlavně když se necpe do politiky."

Psali jsme:
Žena, která křičí na ministry, pokračuje: Kalousek je zločinec

Tak kde máte to pití?

Diskutérům několik málo minut po začátku pořadu vyschlo v krku, na Sedláčkovo volání po občerstvení ale zákulisí nereagovalo. "Ono slovo ministr je odvozeno od ministere, obsluhovat, takže volám naše zákulisní ministry, aby nás obsloužili," zahřímal. A nic. Podobné věci se v živých pořadech čas od času stávají. Řečníci čekali a čekali...

"Ježiš, tak já to přinesu! Kde to máte?" nabídl se Kalousek. Mezitím ale na jeviště dorazila hosteska a postavila před všechny diskutující sklenici vody. "Pro pět skleniček sodovky takovejch keců," ucedil ministr.

Vladimírovi prostě dali po hubě. Ale Mirku...

V rámci reforem se můžou vyskytnou pochybnosti nebo nejasnosti, reformovat se ale musí. To Kalousek několikrát zopakoval. "Proč? Protože to stojí za to!"

Reformovat se prý vláda pokoušela podle podobného schématu jako už za Špidlova "premiérování". "Já tady koukám na Vladimíra, se kterým jsem to dělal už v Kolodějích, kdy to ale pro Vladimíra nakonec nedopadlo moc dobře," zavzpomínal ministr Kalousek. "Ne protože je ta reforma blbá, ale pro to, že to byla super záminka, jak mu dát po hubě," dodal po hospodsku. Jestli prý bude Kalouska něco do konce života mrzet, tak že za Špidlou nestál důrazněji.

"To napravím teď. I za tu cenu, že dostanem přes hubu," poznamenal. Špidla mu opětoval stejnou mincí. "Já děkuji Mirkovi za to, že se mnou šel," řekl.

Politoložka Matušková se ironicky pousmála. "To je historický moment, tyhle komplimenty," utrousila. Kalousek se zatvářil šibalsky.

Reforma nemůže být spravedlivá. To je blbost

Od veřejnosti si v rámci plánované penzijní reformy vysloužila vláda spoustu kritiky. Prý je zbytečná, podvodná, nespravedlivá. "No jistě, nemůže to přece být spravedlivé," souhlasil Kalousek. "To je blbost, nemůže to být spravedlivé pro všechny. Ale musí tu existovat nějaká společenská dohoda, abychom se nepovraždili."

SLEDUJEME téma důchodová reforma

Už příliš neexistuje kdysi běžný princip, že rodiče dopředu vydělávali na živobytí svých dětí. "Dědeček předsedy mé strany sázel lesy, aby je předseda mé strany mohl těžit," naznačil Kalousek, jak to dříve probíhalo. "To nečekal, že mu to komunisti ukradnou," dodal ještě na adresu Karla Schwarzenberga.

To ale podle Kalouska už dnes neplatí a stát není schopen postarat se za třicet až čtyřicet let o všechny, kdo budou v tu dobu v důchodu. Proto je reforma nutná, zachraňuje lidem životní úroveň ve stáří. "Ale oni na vás stejně křičí: ty hnusný politiku, neudělal jsi nic pro tuto zemi," kroutil Kalousek hlavou.

Největší chyba vlády podle něj je, že se musí zabývat vším okolo (nepřímo tedy kauzami jednotlivých členů vlády) a na reformy zbývá málo času. "Chybí nám vůle přenést se přes pitomosti. Až tohle dokážeme, bude všechno lepší," slíbil šéf financí. 

Čtěte:

Kalousek: Místo pokání zazněla od ministra Vondry jen arogance

Kalousek vyzývá: Vondro, odstup. Ještě dnes

Kalousek je veřejný nepřítel, hřímal Šťastný z ODS na zastupitelstvu

Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čert vás vem! Oslavy osvobození se v ČR zvrhly hned ráno

9:44 Čert vás vem! Oslavy osvobození se v ČR zvrhly hned ráno

Oslavy osvobození od nacismu nabírají na českém internetu spád hned ráno. Šlechtic Jiří Lobkowicz oz…