Tři vysvětlení Vondrova počínání. Všechna vedou k jeho pádu

25.03.2011 12:00

Kauza ProMoPro omotala pevnou smyčku kolem krku ministra obrany Alexandra Vondry. V komentáři pro Týden.cz nabízí Miroslav Korecký tři možné pohledy na ministrovu úlohu v kauze, ale vyústěním všech je Vondrův odchod z vlády.

Tři vysvětlení Vondrova počínání. Všechna vedou k jeho pádu

V kauze ProMoPro se mohou objevit ještě další informace, ale už teď lze najít jen tři možná vysvětlení postupu tehdejšího ministra pro evropské záležitosti Alexandra Vondry. Buď se sám podílel na předražení zakázky a měl z toho osobní prospěch, nebo o tom jen věděl, ale nevěnoval tomu pozornost, nebo ochutnával catering a zkoušel limuzíny, ale o nesrovnalostech kolem půlmiliardové zakázky se nic nedozvěděl.

„Plat-li první varianta, je Vondra zloděj, okradl stát a zřejmě skončí v kriminále. Proto by ho měl premiér rychle odvolat a vyhnout se ostudě odvádění ministra policií přímo z jednání vlády," píše Miroslav Korecký v komentáři pro Týden.cz. Stejně by podle komentátora měl premiér postupovat i v případě platnosti druhé varianty, při níž by ministr kryl zlodějnu a nechal okrást stát.

Než nálepku bázlivců brali v ODS vždy raději pověst arogantních křupanů

„Platí-li třetí varianta, je Vondra přímo tragickým manažerem, který řeší prkotiny a nedohlédne na skutečné problémy. Člověka, který zkrachoval coby manažer, nemůže premiér nechat řídit obranu země," nepokládá ani v tomto případě Korecký za možné, aby Petr Nečas ponechal místopředsedu ODS ve své vládě.

Zároveň ale upozorňuje, v jak těžké pozici se šéf kabinetu ocitl. „Petr Nečas je v kleštích: koaliční spojenci tlačí na Vondrův vyhazov, ale udělá-li to premiér, bude to jeho další krůček k tomu stát se mrtvým mužem," připomíná Korecký, že ODS byla odjakživa stranou, pro niž byla přijatelnější nálepka arogantních křupanů než bázlivců, kteří se ošívají po každém mediálním záchvěvu.

Jde o to přimět Nečase vidět, slyšet a mluvit

Po pádu Pavla Drobila v podobné kauze by Nečasovi ODS obětování Vondry už asi neodpustila. Mohla by si totiž nad vchod svého hlavního stanu napsat: Strana korupčníků, navíc značně neschopných. Místopředsedu Vondru potřebuje i sám Nečas, protože ve vedení strany už mu moc použitelných lidí nezbývá. Ale všechny vhodné termíny k elegantnímu odstavení Vondry už promeškal.

Podle Koreckého se teď Nečas snaží celý problém jednoduše vysedět. Nevidí, neslyší, nemluví. Doufá, že se politická a mediální smršť přežene. „Není divu, že se to Kalouskovi s Bártou nelíbí. Vondra, ať už je to zloděj nebo jen mizerný manažer, určitě není člověk, pro kterého by zrovna oni chtěli krvácet a připravit svou vládu o zbytky dobrého jména. Teď už jde jen o to přimět Nečase vidět, slyšet a mluvit," uzavírá komentátor.

K věci:

Kalouskovo horlení o pokoře je jako lekce z demokracie od Kaddáfího 

Když půjde Vondra, tak i John. Oko za oko, předpovídá expert 

Tlak na Vondru má zakrýt další kauzy, děsí se politoložka Dvořáková 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové coby osvoboditelé v Evropě končí. Ivan Hoffman o přepisování dějin

17:00 Rusové coby osvoboditelé v Evropě končí. Ivan Hoffman o přepisování dějin

POHLED IVANA HOFFMANA Generace, která zažila druhou světovou válku, vymřela, a s ní se poroučela i h…