Rath změnil názor. Kalousek snad abstinuje, to za 10 tisíc stojí

26.03.2011 14:48

UVNITŘ VIDEO A PROJEVY Hejtman a poslanec David Rath ještě v pátek hovořil do médií o tom, že trest udělený mandátovým a imunitním sněmovním výborem odmítá a hodlá se bránit soudně. Na svém profilu na Facebooku však svým přátelům říká něco jiného.

Rath změnil názor. Kalousek snad abstinuje, to za 10 tisíc stojí

Počátkem února mandátový a imunitní výbor sněmovny odsoudil hejtmana a poslance za ČSSD Davida Ratha k tomu, že má zaplatit pokutu deset tisíc korun. Dostal ji kvůli projevu, v němž zkritizoval ministra financí Miroslava Kalouska za to, že podle něj přišel do sněmovny opilý.

Rath však pokutu neakceptuje, odvolal se a spor ještě přiživil. V útrobách parlamentu rozdával malé lahvičky se slivovicí s názvem Kalouskovy abstinenční kapky.

Poslanci v týdnu projednávali jeho odvolání proti rozhodnutí výboru a pokutu potvrdili.  

K TÉMATU:

Na to Rath znovu reagoval kritickým vystoupením a připomenutím několik Kalouskových výroků.

"Já se ptám, kde byl v tu dobu mandátový výbor. Já se ptám, kde byli ti, kdo hlasovali pro to, abych se omluvil panu poslanci Kalouskovi a zaplatil pokutu. Kde byli, když tohle tady říkal u toho pultíku? To jste trpěli hluchotou, nebo už máte Alzheimerovu demenci, že jste na to všechno zapomněli? Tak proč tady dnes nestojí i ministr Kalousek vedle mě?"

Žádný z poslanců na  Rathova slova nereagoval. Média celý spor následně interpretovala tak, že Rath s pokutou nesouhlasí a hodlá se soudně bránit. "Nepůjde však o spor Rath a Kalousek, ale Rath proti Poslanecké sněmovně," sdělil poslanec ČSSD na tiskové konferenci, speciálně konané kvůli výši pokuty.



Na svém profilu, a to ještě v pátek, ovšem David Rath svá vlastní slova mírnil a pokutu deset tisíc korun fakticky uznal.

"Rozhodnutí sněmovny považuji za vážný útok na svobodu slova. Je ovšem vidět, že má celá záležitost i pozitivní efekt. Pan Kalousek už teď pije méně, ba dokonce abstinuje. jeho sprostých slov na adresu opozičních poslanců také ubylo. Jestli tedy ta pokuta způsobí to, že pan Kalousek bude vystupovat pokorně tichým hlasem a nebude nikoho urážet, tak mi to za to stojí..."

Historie sporu ministra financí a jeho opozičního kolegy přitom začala už loni a Rathovi tehdy hrozila pokuta jednoho poslaneckého platu, tedy 58 944 korun. Svaz pacientů se při té příležitosti dokonce poprvé ve své dvanáctileté historii rozhodl na podporu boje proti alkoholu uspořádat sbírku mezi pacienty.

"Je to pomýlené rozhodnutí trestat za upozornění, že některý z poslanců je pod vlivem alkoholu. Nebyli jsme u toho, nikdo panu Kalouskovi nedal dýchnout do trubičky. Ale z minulosti je známo, že pan Kalousek alkoholu často holdoval a bylo to poznat i při některých jednáních s odbory," uvedl pro ParlamentníListy.cz Luboš Olejár, prezident Svazu pacientů ČR.



Ten zároveň vyhlásil, že je možné posílat finanční příspěvek na účet, z něhož by rádi symbolicky přispěli na pokutu udělenou výborem a ostatní prostředky by rádi předali na podporu prevence boje s alkoholismem. "Svaz pacientů pochopil tu zvůli vládní koalice a její snahu omezovat svobodu slova," glosoval Rath pro ParlamentníListy.cz.

Vzájemná slovní přestřelka má ještě jiný aspekt, tím je medializace. Miroslav Kalousek se podle měření společnosti NEWTON drží stabilně v první pětce nejcitovanějších volených zastupitelů. Netoliko už David Rath.

Díky svým četným prohlášením na adresu 1. místopředsedy TOP 09 se v posledním měřeném období dostal na sedmou příčku a polepšil si o dvě destíky míst. Z ostatních výrazných představitelů ČSSD tak za sebou nechal celé vedení, včetně Bohuslava Sobotky, Michala Haška a všech ostatních místopředsedů.

Že jde však pouze o mediální spor, to dokládá počet fanoušků obou politiků na sociální síti Facebook. Ani Kalouskovi, ani Rathovi totiž žádní noví nepřibyli.


Co přesně David Rath řekl?

(Poslanecká sněmovna, 26. říjen 2010, 15:15, 7. schůze)

"Tady pan ministr financí... já nechci opakovat vaše vulgární slova. Já myslím, jak na vás koukám, tak pravděpodobně nejste úplně ve střízlivém stavu, pane ministře. Obvykle se to u vás pozná ze stupňující se agrese a vulgarity. Takže já bych vás velmi žádal, abyste přestal pít, škodí to vašemu zdraví a vašemu mediálnímu obrazu. A prosím, abyste držel své nervy a svoji vysokou hladinu alkoholu na uzdě."

Kalousek tehdy na vystoupení nereagoval.

Kam dál:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

4:44 Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

Zdaleka ne všichni dotčení hráči se smířili s policejním konstatováním o konci vyšetřování výbuchů v…