Holomek: Je potřeba sčítat Romy. Jde o fakta

27.03.2011 9:11

V souvislosti se sčítáním lidu se objevují výhrady proti tomu, aby se sčítacími komisaři chodili i romští asistenti. Expert na ústavní právo Jan Kysela to považuje za prohřešek proti objektivitě sčítání. Karel Holomek, předseda nevládní organizace Společenství Romů na Moravě, s tím ale nesouhlasí a považuje to za směšné.

Holomek: Je potřeba sčítat Romy. Jde o fakta

Podle Holomka se Kysela hrubě mýlí. Připomíná, že sčítání má podat fakta, ne pocity. „On má na mysli Romy, kteří by mohli být ovlivněni romskými asistenty sčítacích komisařů v tom, že by se snad Romové cítit být Romy nemuseli. Jak hořké a při tom směšné!" píše Holomek na svém blogu.

Sčítání přispěje k řešení otázce Romů

Sčítání má pomoci řešit právě vysokou nezaměstnanost Romů, jejich diskriminaci na české škole nebo život na okraji měst v nejhorších lokalitách.

„Romem se člověk narodí a zůstane celý život! Na tom nezmění nic ani pocity, že by se snad ze strachu a pohodlí cítil být někým jiným. Svými antropologickými rysy a jazykem se liší ode všech," myslí si Holomek. Podle něj dokáže každý moudrý Rom poznat, do jakého nešťastného postavení se dostal. Dodává, že „každý kolem dokola to pozná bez potíží".

Holomek: Romové existují a mají svou kulturu

Přítomnost romských asistentů má dva žádoucí důvody. Odstraní obavy, že by sčítání pro Romy mohlo mít nebezpečné dopady. Zlepší nízké právní vědomí a s tím spojené velké očekávání od takových aktů, jako je sčítání.

Podle kulturního antropologa Marka Jakoubka je účast romských asistentů kontraproduktivní.

„Ano, souhlasím. Ale kontraproduktivní jedině pro jeho scestné teorie, že Romové neexistují, nemají žádnou kulturu, leda tu „kulturu chudoby". I sčítání lidu může odhalit scestnost a nebezpečnost takových nesmyslů, pokud by se ve společnosti prosadily," uzavírá Holomek své zamyšlení.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…