Huml vynadal kolegům z VV: Trestat Ratha je stupidní

27.03.2011 21:47

Někdo nehraje fér - to jsou slova poslance Stanislava Humla (Věci veřejné), kterými reaguje ve svém vyjádření na postup orgánů Poslanecké sněmovny vůči poslanci Davidu Rathovi (ČSSD). Svůj názor sdělil kolegům z poslaneckého klubu VV v otevřeném dopise.

Huml vynadal kolegům z VV: Trestat Ratha je stupidní

Na případu poslance Ratha, který je sněmovními orgány popotahován za výroky vůči ministru financí Miroslavu Kalouskovi, se podle Humla v plné nahotě ukázala stupidita politického postupu v Mandátovém a imunitním výboru (MIV) při kauzálních věcech.

MIV v jeho kauze rozhodoval totiž jako přestupková komise. A měl posoudit fakta. "Věta, kterou pronesl, a kvůli které se výbor sešel, nemohla naplnit jakoukoliv skutkovou podstatu přestupku. Vyjádřil se velmi opatrně, nepostižitelně. Což se o výrocích pana Kalouska říci nedá. Srovnejte pak význam jednacího řádu a Listiny základních práv a svobod. Navíc, pokud ze záznamu poslanci MIV slyšeli popichování a urážky ze strany Kalouska, měli vše zaprotokolovat a stížnost poslat do kopru. Bez ohledu na to, že je to Rath, kterého nemají rádi," uvádí ve svém včerejším komentáři na svých webových stránkách Stanislav Huml.

Celý dopis Stanislava Humla poslaneckým kolegům z VV ZDE

Případ nedisciplinovaný Rath přehledně ZDE
Rath: Stěžoval jsem si snad já na Kalouska, když o mně říkal, že jsem debil?
Rath: Koalice skandálně útočí na svobodu slova

A jako poměrně často - jde Huml lidově řečeno proti názorovému proudu strany. Místopředsedkyně VV Karolína Peake popírá, že by pod pláštíkem slušnosti chtěla perzekvovat Ratha coby opozičního poslance.

"Zvedla jsem ruku podobně jako ostatní kolegové véčkaři pro potrestání pana Ratha ne proto, že je opozičním politikem, ale proto, že naše strana vstupovala do sněmovny s předsevzetím, že změníme politickou kulturu a styl. A na tom trváme, proto nemůžeme podobné výpady tolerovat. Stejně tvrdě bychom postupovali i v případě vládního politika," reagovala pro ParlamentníListy.cz Karolína Peake.

Až si dají poslanci po papuli, bude rozhodovat to, kdo je vládním poslancem?

Humlovi se dále nelíbí, že odvolacím orgánem v celé věci bylo plénum Poslanecké sněmovny. "Tady hlasovat po blocích, na povel byl vrchol jak pošlapat Ústavu. Tam nás Rath porazil všechny. Protože následovat bude soudní přezkum, na který má nárok a skončí to jeho velkým vítězstvím s dodatkem, že tvůrci zákonů, poslanci, jsou právní diletanti," pokračuje ve své kritice Huml. Dodává, že pokud chtějí poslanci soudit lidi, dávat jim pokuty a ani neposlouchat, co říkají a jaké jsou okolnosti případu, a nerozhodovat objektivně, pak si jich - prý - nemůže vážit. "Tady se aplikoval dinosauří postup," konstatuje Huml.

Jeho kritika tím však nekončí. Ptá se například na to, jak to dopadne, až si dají dva poslanci po papuli. "To také bude rozhodovat, jestli to byla ruka vládního nebo opozičního poslance?," ptá se Stanislav Huml.

Nevydáním jste mně způsobili stigma až do smrti

Huml se však v rozhořčeném komentáři vrací i ke své vlastní kauze. Vadí u, že navzdory vlastní žádosti nebyl vydán k trestnímu stíhání.

"Na plénu jsem velmi diplomaticky tento problém popsal a oddělil od své kauzy. Pokud zase anonymně nafukujete novinářům hlavy a hledáte jako viníka výsledku mne, pak se ptám v jakém kolektivu to tedy sedím? Co jsem mohl udělat víc než opakovaně požádat o své vydání?," vysvětluje s tím, že všem na klubu jasně řekl, že na plénu chce, aby všichni véčkaři hlasovali pro jeho vydání.

"V rozhovorech s vámi jsem všem řekl, že je mi to jedno. Jak má každé rozhodnutí dvě strany mince. Vydání představuje rok, možná víc nervů, ale jistý výsledek v očištění. Nevydání to je ihned klid a stigma do smrti. Nikoho jsem tedy neovlivňoval, hlasujte tak nebo onak. Sám jsem se zdržel, jak je v osobnostních hlasováních obvyklé," poukazuje Huml.

Karolínu Peake do toho netahejte

V závěru se vrací k tomu, co ho donutilo zřejmě celý komentář napsat. A tím byl jistý článek v deníku Právo. V něm bylo uvedeno, že měl Huml poslat poslancům VV dehonestující článek na Peake a spojovat to s hlasováním.

"Je to pak zase tedy ukázka, jak jsou někteří schopni vrcholných podrazů. Článek jsem nepsal, s hlasováním nespojoval, prostě mi přišel podnět na facebook. Smazal jsem jej ze svých stránek, ale odeslal tajemníkovi klubu k předání. Jak souvisí podezření na porušení stanov Karolíny Peake s mým vydáním?," uzavírá rebelující poslanec véčkařů Huml.

Peake však ParlamentnímListům.cz sdělila, že o žádném dehonestujícím článku na její osobu nic neví.

Čtěte také:
Huml už netrvá na svém vydání, postup policie je prý podivný
Policie jde po poslanci VV Humlovi. Ten je překvapen
John by vnitro řídit neměl, podřezává šéfovi větev Huml
Huml na svém blogu zpytuje svědomí
Bárta by měl převzít stranu, říká Huml

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…