Ministr Bárta: Klíčové je definování nadstandardu

29.03.2011 22:26

Před výkopem zdravotnické reformy představily Věci veřejné svůj pohled na systém, který považuje za dlouhodobě neefektivní a neudržitelný.

Ministr Bárta: Klíčové je definování nadstandardu

„Je nešťastné, že debata o reformě zdravotnictví začala debatou o poplatcích. Považujeme za důležitější objasnit logiku reformy. A ta vychází t faktu, že se rozevírají nůžky mezi možnostmi moderní medicíny a ekonomiky státu," uvedl Vít Bárta. Ministr zároveň upozornil na specifikum, kterým je stárnoucí populace: „Jedna miliarda korun jde ročně jen na tuto stárnoucí a z hlediska lékařské péče náročnější klientelu."

Podle zdravotnického experta strany, poslance Jiřího Štětiny, se reforma zdravotnictví musí týkat všech hráčů v systému. „Žádná změna nebude, pokud se nedotkne zdravotnických zařízení, pojišťoven i pacientů," řekl poslanec Štětina. Podle Bárty to vyžaduje nejen vnitřní úspory, ale i koncepční řešení. „Úspory je třeba hledat ve změně lékové politiky, v restrukturalizaci nemocničních lůžek i v efektivním hospodaření se zdravotnickým materiálem," řekl k tomu ministr.

Za klíčové a koncepční opatření považují Věci veřejné definování nadstandardu. „Z ekonomického hlediska je jednodušší definovat, co je nadstandard, za co si pacienti připlatí, než standard. Odhadujeme, že právě definováním nadstandardu je možné do systému dostat ročně čtyři až pět miliard korun ročně," doplnil k reformě zdravotnictví poslanec Michal Babák.

Věci veřejné stojí o to, aby za definování nadstandardu ve zdravotnictví byla zodpovědná Česká lékařská komora. „Nechceme, aby toto bylo v rukou politiků nebo úředníků. Vycházíme z předpokladu, že ČLK spolu s profesními organizacemi nadstandard definovaný už mají a vše by proto mohlo jít rychle. Ideální by bylo, kdyby se podařilo nadstandard poprvé definovat už k 1. 1. 2012," uvedl Vít Bárta.

Věci veřejné chtějí vedle principiálních řešení reagovat i na akutní problémy, jako jsou zvýšení platů zdravotníků, dopady zvýšení DPH do zdravotnictví a také důsledky inflace.  „Považujeme také za důležité zmínit, že nesouhlasíme se zvyšováním poplatku za pohotovost na víc než 100 korun.  Stokoruna podle nás stačí k tomu, aby došlo k omezení zneužívání pohotovostí.

Nejsme ani pro zavádění regulačních poplatků za dopravní zdravotnickou službu," vysvětlil poslanec Jiří Štětina.

Více:
Šťastný (ODS): Trváme na plnění koaliční smlouvy

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veciverejne.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Červíček: Bylo mi ctí vyjádřit naši hlubokou úctu a vděk

7:17 Hejtman Červíček: Bylo mi ctí vyjádřit naši hlubokou úctu a vděk

Královéhradecký kraj ocenil významné osobnosti v regionu. Mezi oceněnými je kardinál Dominik Duka, ř…