Utlumí-li Evropa jádro, elektřina zdraží, varuje Roman

30.03.2011 7:32

Havárie v japonské Fukušimě má výrazný dopad i na jadernou energetiku v Evropě. Kvůli případnému zavírání zdejších elektráren dojde zřejmě i ke zdražení elektřiny.

Utlumí-li Evropa jádro, elektřina zdraží, varuje Roman

V souvislosti s jadernou katastrofou v japonské Fukušimě zvažuje omezení jaderné energetiky i Evropa. Pokud své plány promění v realitu, obyvatele tohoto světadílu čeká zdražení elektřiny.

"Každá odstavená elektrárna v Evropě se na ceně elektřiny projeví," uvedl pro středeční Hospodářské noviny šéf ČEZu Martin Roman.

ČEZ si polepší?

Právě jeho společnost by přitom na přiškrcení evropského jádra mohla vydělat hned dvakrát. Těžila by totiž z vyšších cen elektřiny a zároveň by mohla nahradit výpadek ve výrobě jaderných elektráren zejména v Německu.

Cena elektřiny přitom už od havárie ve Fukušimě vzrostla o 6 eur na MWh, tedy skoro o 10 procent. Pokud skutečně dojde i plánovanému útlumu jádra, Evropa prý znevýhodní své výrobce. Ti by se podle Romana "kvůli vysokým cenám proudu stávali nekonkurenceschopnými vůči mimoevropským hráčům."

Jádro rozvířilo i Německo

Ostrá debata ohledně jaderné energetiky nyní probíhá zejména v Německu. Zdejší vláda totiž uvažuje o zavření šesti elektráren starších třiceti let. Ty přitom dodávají až šest procent tamní spotřeby elektřiny.

Evropská komise hodlá v reakci na fukušimskou havárii ještě do konce roku 2011 provést zátěžové testy všech svých jaderných elektráren. Českému Temelínu ani Dukovanům ale ani po kontrolách prý zavření nehrozí, tvrdí Roman.

Čtěte:

Vláda kývla na návrh Bárty i na rozšíření Temelína

To my dostavíme Temelín, fandí si Rusové

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …