Proč vlastně sčítáme? Stát prý s informacemi nepracuje

30.03.2011 16:57

Svoje vážné pochybnosti nad smyslem letošního sčítání nám sdělili obyvatelé Karlových Varů i starosta nedaleké obce Jenišov Ivan Truksa. Všichni se shodují na tom, že sčítání lidu je důležitou inventurou, získané údaje však často nezohledňují realitu a především s nimi stát nepracuje.

Proč vlastně sčítáme? Stát prý s informacemi nepracuje

Ivan Truksa (Nezávislí) uznává, že je sčítání lidu jednou za deset let důležité jako jakási velká inventura: „Jednou za čas je dobré udělat si pořádek, člověk zjistí, že v těch různých evidencích je docela velký„bordel", třeba v evidenci budov, kterou sleduje nejen obec a katastrální úřad, ale i statistický úřad. Já sám mám statistiky docela rád, avšak k tomu, abych je používal v zájmu obce a řídil se jimi při svém rozhodování. Jsem však na mrtvici z toho, že s těmi draze získanými čísly stát dobře nepracuje. Je to patrné ze všech pokusů o reformy, ať už důchodovou nebo zdravotnickou. To teprve teď zjistili, že bude hodně důchodců a málo dětí? Vždyť se to dalo tušit už od války. Každá poválečná generace je silná, platí to o ročnících 1946- 1953 a právě ty odcházejí do důchodu nyní."

Sledujeme téma Sčítání lidu

Pan poslanec už tady nebydlí

Truksa také upozorňuje na vážný problém s formálním a trvalým bydlištěm. V případě Jenišova jde o problém docela vážný. V obci bydlí řada politiků a podnikatelů, kteří spotřebovávají služby, ale formálně jsou k trvalému bydlišti hlášeni z různých důvodů v Karlových Varech. Tento fakt sčítání vůbec nezohledňuje, ačkoliv propagační kampaň proklamuje, že je cílem sčítání zjistit, jak a kde žijeme.

Někteří lidé totiž nemají čas a chuť měnit kvůli bydlišti všechny doklady, politici zase našli způsob, jak si formálním bydlištěm zajistit možnost kandidovat ve volbách všeho druhu v atraktivních Karlových Varech. Ty na každého takového „formálního" obyvatele získávají dotace od státu v řádu tisíců. O ty je ale obec Jenišov ochuzena, zatímco již tak bohaté Vary získávají různé výhody. Odhaduje se, že lidí, kteří jsou tu hlášeni k trvalému pobytu, ale ve skutečnosti ve městě nebydlí, jsou stovky.

Příkladem je sofistikovaný manévr bývalého karlovarského primátora Wernera Hauptmanna (ODS), zdaleka však není sám. I on má rodinný dům v Jenišově, nicméně trvale je kvůli funkci zastupitele hlášen v lázních.

Zajímavý je i případ karlovarského zastupitele Jaroslava Fialy (ČSSD). Podle obchodního rejstříku uvádí jako trvalé bydliště adresu, která je shodná se sídlem historického objektu Lázní III. Na náš dotaz, zda zde skutečně bydlí, nám na recepci ochotně sdělili: „Pan poslanec už tady nebydlí".

Zeptali jsme se také přímo zastupitele Fialy, na náš písemný dotaz neodpověděl. Je však veřejným tajemstvím, že ve skutečnosti a celá léta bydlí v rodinném domě na Kladně.

Luxusní bezdomovec?

Na další vážnou nesrovnalost jsme narazili opět v Karlových Varech, které jsou plné hotelů a sanatorií. V jednom z nich, v sanatoriu Saint Martell, je poskytována také nadstandardní péče seniorům. Na náš dotaz, zda zde bude provedeno sčítání lidu, nám na recepci odpověděli: „Naši klienti budou sčítání doma."

Jenže někteří z nich už svůj domov nemají, právě proto jsou umístěni do tohoto sanatoria. Tito lidé tak skončí v kategorii jakýchsi luxusních bezdomovců, jenže na rozdíl od těch skutečných nebudou sečteni vůbec.

Více:

Nechci sečíst! Sčítání vrcholí, Klausův muž odmítá vyplnit 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hana Čechová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Havel: Přesvědčit mladé, že ve sklárně mají perspektivu, je běh na dlouhou trať

6:31 Hejtman Havel: Přesvědčit mladé, že ve sklárně mají perspektivu, je běh na dlouhou trať

Hejtman Karlovarského kraje pozval zástupce firem z oblasti sklářského průmyslu ke společné diskusi …