Lidský život nad majetek? To je marxismus, zlobil se prezidentův muž

30.03.2011 22:38

Měli bychom přehodnotit naši filozofii práva a posunout hodnotu majetku na roveň ceny lidského života, okomentoval poradce prezidenta Jiří Tomáš Payne milost, kterou jeho šéf udělil Karlu Baštovi.

Lidský život nad majetek? To je marxismus, zlobil se prezidentův muž

Karel Bašta byl původně odsouzen k šesti letům odnětí svobody za pokus o vraždu, protože z lovecké zbraně dvakrát vystřelil na automobil, o kterém se domníval, že v něm ujíždějí zloději z jeho pozemku. Projektily zranily řidiče vozidla a spolujezdkyni připravily o zrak.

Jiří Tomáš Payne ve středečních Událostech, komentářích zdůraznil, že prezidenta k udělení milosti vedly především „filozofické důvody". „Že je ochrana vlastnictví na nižší úrovni než ochrana života, je zakotveno v marxistické ideologii," vysvětlil exposlenec ODS Payne. Navíc se prý v Česku nedá spolehnout na důslednost policie.

Psali jsme:
Stůj, nebo střelím. Langer nemá ani zbroják, tasit nemůže
Palba na utíkajícího zloděje je vražda, rozhodl soud

Policii se prostě nechce vyšetřovat

„Policie negarantuje občanům, že bude vyšetřovat majetkové trestné činy stejně jako vraždu," prohlásil prezidentův poradce. On sám to prý zažil na vlastní kůži. „Mně jednadvacetkrát vykradli auto a nikdy nikoho nechytli," dodal rozhořčeně. Přitom by prý jen stačilo odebírat ve vykradených vozidlech pachatelovu DNA. Problém ale je, že „to policie nechce".

Něco takového ale odmítl děkan Fakulty bezpečnostně právní Policejní akademie ČR Marian Brzybohatý. „Lidský život by měl ve srovnání s majetkem vždycky zvítězit," zdůraznil a dodal, že českou úpravu legislativy o nutné obraně zdraví a majetku považuje za dostatečnou.

Majetek má stejnou hodnotu jako lidský život. Opak tvrdí marxisti

„Nejvyšší soud (který pro Baštu prosadil tvrdší trest, pozn. red.) prokázal, že stále žije v marxistickém vidění světa, kde je ochrana vlastnictví na nižší úrovni než ochrana života," vrátil se ke své myšlence prezidentský poradce. On sám prý udělenou milost vidí jako podnět k otevření debaty o filozofických kořenech našeho právního systému.

„Měli bychom změnit filozofii práva, za dvacet let jsme se moc neposunuli," dodal na závěr Jiří Tomáš Payne.

K věci:

Klaus udělil devět milostí 

Prezident Václav Klaus udělil milosti

Paulczynski (ODS): Pane prezidente, máte u mne bod

Foto: sebeobrana.cz 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jac

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…