ČSSD loni skončila ve ztrátě. Za volby vydala stamiliony

31.03.2011 18:20

Největší opoziční strana v loňském roce skončila v téměř sedmdesátimilionové ztrátě. I přesto, že dostala milionové dary a příspěvky od státu.

ČSSD loni skončila ve ztrátě. Za volby vydala stamiliony

Sociální demokracie vydala loni volby 270,2 milionu korun. Její příjmy činily 718,2 milionu a výdaje 459,8 milionu korun.

ČSSD ale navzdory tomu vykázala za loňský rok ztrátu 66,6 milionu korun, vyplývá z finanční zprávy sociální demokracie pro sněmovnu. Sociální demokraté totiž mají dluh 325 milionů vůči akciové společnosti Cíl, kterou však vlastní. 

SLEDOVALI JSME téma volba předsedy ČSSD

Opoziční ČSSD loni dostala celkem 284,6 milionu korun od státu. Na členských příspěvcích vyinkasovala 23,3 milionu a na darech dostala 65,9 milionu korun, uvádí zpráva. Na svůj provoz strana vynaložila 104,8 milionu a dalších 84,3 milionu korun tvořily mzdové náklady. 

Dárci byli štědří 

Na finančních darech dostala ČSSD od lidí celkem 28,7 milionu korun. Nejštědřejším dárcem byl Tomáš Melich, který poslal na volební kampaň někdejšího stranického předsedy Jiřího Paroubka 6,4 milionu korun. Melich byl údajně v 90. letech akcionářem společnosti Eurolotto, která konkurovala Sazce. Loni čelil nařčení z údajné spolupráce s komunistickou Státní bezpečností. 

Mezi firemními dárci dominovala s 30 miliony korun společnost Cíl. Celkem firmy sponzorovaly ČSSD částkou 36,9 milionu korun. 

Opoziční KSČM skončila loni v zisku 14,5 milionu korun. Její celkové výnosy představovaly přes 210 milionů korun a náklady 195,5 milionu korun. Volební kampaň do sněmovny stála stranu 10,2 milionu, volby do Senátu sedm milionů a do zastupitelstev obcí 13,4 milionu. Od státu získali komunisté na činnost 65,8 milionu korun a na kampaň 59 milionů korun. Na peněžních darech získali 5,5 milionu korun.

Více čtěte:

Pojďte na pivo s Bohoušem Sobotkou. Ošlejšek se už těší
ČSSD musí zvolit ženu do vedení. A dámy si to ohlídají

Foto: cnb.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas, čtk

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Spalovací motory? Ať jsou pekelně drahé.“ Lídři SPOLU řidičům

4:44 „Spalovací motory? Ať jsou pekelně drahé.“ Lídři SPOLU řidičům

Spalovací motory je třeba hodit na smetiště dějin. Varianta syntetických pohonných hmot je rovněž za…