Za stravenky kupujete kočičí žrádlo. Tak je rušíme, řekl poslanec ODS

01.04.2011 10:16

Součástí chystané daňové reformy má být zrušení daňového zvýhodnění stravenek a režijních jízdenek. Jde o oblast, v níž panuje mezi koaličními partnery naprostá shoda. Jejich nahrazení daňovými bonusy pro zaměstnance má odstranit funkci stravenek jako paralelního platidla.

Za stravenky kupujete kočičí žrádlo. Tak je rušíme, řekl poslanec ODS

Zaměstnanci musejí počítat s tím, že výhod poukázek na stravování už budou využívat jen necelé dva roky. Od ledna 2013 by mělo skončit jejich daňové zvýhodnění, čímž by jejich poskytování ztratilo smysl. Stravenka je podle legislativní úpravy určena k úhradě potravinářského zboží a nelze ji použít na nákup nepotravinářského zboží, cigaret a alkoholu.

Jídelní kupóny jsou trnem v oku i proto, že je mnozí vnímají tak, jako by byly stravenky oficiálně schválenou paralelní měnou České republiky. „Ony se jí de facto staly. Lidé za ně kupují cigarety nebo třeba kočičí žrádlo. Myslím, že kromě nevěstinců jsou akceptovány jako souběžné platidlo už všude," řekl Blesku poslanec ODS Michal Doktor.

Nedá se uhlídat, kde všude se stravenkami platí

Nejen poslanecký klub ODS má ke stravenkám zamítavý postoj, což potvrzuje i ekonomický expert Věcí veřejných Michal Babák. „Ono se snad někde těmi stravenkami platí i v těch nevěstincích. Slouží na nákup alkoholu i dalších věcí a zákonem se to uhlídat nedá," uvedl pro deník Babák. U třetí strany v koalici - TOP 09 - není kvůli ministru financí Miroslavu Kalouskovi o negativním postoji ke stravenkám nejmenších pochyb.

„Stravenky Gastro Pass se standardně používají jen k nákupu jídla," tvrdí pro ParlamentníListy.cz pracovnice infolinky společnosti Sodexo, která tyto stravenky distribuje. Stejně reagují v klientském centru firmy Edenred, jejímiž poukázkami Ticket Restaurant platí u nás denně zhruba půl milionu uživatelů ze 23 tisíc firem a veřejných společností ve 32 tisících partnerských provozovnách.

Skončí daňové úlevy pro zaměstnance i zaměstnavatele

S daňovou reformou skončí výhody jídelních poukázek. Pro zaměstnavatele to byl daňově uznatelný náklad do výše 70 procent sazby stravného a 55 procent nominální hodnoty poukázky i osvobození příspěvku od odvodů na sociálním a zdravotním pojištění. Zaměstnanec nemusel z příspěvku odvádět daň z příjmu fyzických osob ani odvody na sociální a zdravotní pojištění.

Místo toho chystá ministerstvo financí zavést měsíční paušál 250 korun měsíčně, který by si mohli z daní odečíst všichni zaměstnanci. Věci veřejné by si představovaly ve dvojnásobné výši, ale ani ta by podle prezidenta Unie zaměstnaneckých svazů Pavla Duška zdaleka nepokryla příspěvky na stravování, které se nyní pohybují měsíčně kolem 700 korun.

Stovkám tisíc zaměstnanců nebude daňový odpočet nic platný

Odbory zase upozornily, že konec daňového zvýhodnění stravenek bude mít negativní dopad na zaměstnance, zaměstnavatele i státní pokladnu. Podle Jiřího Kráčmara, generálního ředitele Le Cheque Déjeuner, společnosti působící na českém trhu v oblasti zaměstnaneckých benefitů, dojde k poškození zaměstnanců s nejnižšími příjmy.

„Sleva na dani, kterou navrhuje ministr Kalousek pod pláštíkem rovnosti a spravedlnosti pro všechny, je nesmysl, protože tuto slevu nezíská několik set tisíc zaměstnanců s nejnižšími příjmy, kteří daně tak jako tak neplatí," vysvětluje Kráčmar. „Jestli tato daňová absurdita povede ke generální stávce, je otázkou. Ale domnívám se, že takto razantní podseknutí disponibilního příjmu zaměstnanců nemůže zůstat bez odezvy odborů," dodává ještě.

K věci:

Za stravenky budeme bojovat i generální stávkou, hrozí odbory 

Zvýhodněné stravenky chceme zachovat, volají zaměstnavatelé 

Kalousek podle Štěcha útočí na práva zaměstnanců. Skrz stravenky 

Fotokoláž: hns

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…