Liberecká ODS přirovnává primátora Korytáře ke Kaddáfímu

01.04.2011 18:25

Přejímá liberecký primátor Korytář návyky diktátorů? Řada libereckých zastupitelů se domnívá, že ano. Primátor prý nedodržuje základní demokratické postupy. S opozicí se na tom shodují už i koaliční partneři dosavadního primátora. Sám Korytář podobná nařčení odmítá.

Liberecká ODS přirovnává primátora Korytáře ke Kaddáfímu

Do nového libereckého primátora Korytáře vkládali občané velké naděje. Po čtvrtečním zasedání libereckých zastupitelů se ovšem zdá, že tyto naděje zůstanou nenaplněny, neboť Korytář jen o vlas unikl svému odvolání. Liberečtí sociální demokraté jako první oznámili, že opouští vládnoucí koalici čtyř stran Změny pro Liberec, Unie pro sport a zdraví, ČSSD a Liberec občanům.

Katastrofální desetihodinové jednání

Od chvíle Korytářova nástupu do funkce primátora si zastupitelé stěžují, že nedostávají včas materiály, které se mají projednat na nejbližším zastupitelstvu. Poukazují také na to, že primátor při jednáních zastupitelstva nepostupuje zcela v souladu s jednacím řádem. Na zatím posledním jednání zastupitelů ovšem Korytář ukázal, že se tak snadno odvolat nedá.

Primátor odmítl připustit projednání svého odvolání s odůvodněním, že tento bod není na řádném programu schůze, zařazení mimořádného bodu na program jednání přitom zákon umožňuje. Za zmínku také stojí, že z řádného programu stihli zastupitelé za deset hodin probrat pouze dva body. Jednání navíc skončilo až hodinu po půlnoci.

Primátor Kaddáfí aneb Změna k horšímu

Liberecká ODS za to dnes primátora přirovnala k libyjskému diktátorovi Kaddáfímu. „Podobnost chování primátora Korytáře s výstupy Muammara Kaddáfího asi není čistě náhodná. Byl noční "zkrat" jen nepochopeným aprílovým žertem nebo se Liberec opravdu přesunul do Libye?" ptají se občanští demokraté z Liberce.

„ODS odvolání primátora samozřejmě podpoří," dodává k celé situaci exprimátor Jiří Kittner (ODS). „Pan Korytář není naším primátorem, jsme opozicí a tak by jiný postoj byl nelogický." Kittner ani jeho kolega Tomáš Hampl (ODS) ovšem nechtějí předjímat další vývoj libereckého dramatu. Poukazují pouze na to, že ODS byla z politických jednání vyšachována již po podzimních volbách.  

Stejně kriticky se k situaci v Liberci vyjadřují i opoziční zastupitelé za KSČM. Zastupitelka Dana Lysáková (KSČM) pro Parlamentní listy.cz uvedla, že koalice byla nestabilní již od svého vzniku.

„Entuziazmus a naivní představy o snadnosti řídit stotisícové město vystřídala kocovina provázená špatnou komunikací a často absencí výstupů z hlediska odbornosti. Změna pro Liberec slibovala změnu stylu práce, transparentnost a zatím je to změna k horšímu," prohlásila Lysáková.

Schází vzájemná důvěra

K hlasu opozice se přidávají i dosavadní koaliční partneři primátora. Zastupitel Kamil Jan Svoboda (Liberec občanům) Parlamentním listům.cz napsal, že po dnešním jednání si neumí představit další spolupráci jmenovitě s panem Korytářem.

„Ovšem závěr jednání dnešního zastupitelstva,kdy pan primátor porušil nejen Jednací řád města Liberec,ale především Zákon o obcích velmi výrazně omezil, možná úplně vyloučil další možnost jednání. Dokážu si představit, že budeme jednat se Změnou pro Liberec, neumím si však představit, že ji bude zastupovat ve vyjednávacím týmu pan Korytář.," uvedl Svoboda.

Dosavadní náměstkyně primátora Martina Rosenbergová (ČSSD) vidí hlavní problém koalice v panující vzájemné nedůvěře. „Zodpovědnost leží na nás všech, a věřte, že mě tato situace velmi mrzí. Byla jsem totiž nadšená spoluprací se Změnou těsně po volbách. O to je to nyní pro mě větší zklamání, ale pokud Vám partner  nedůvěřuje, nelze pracovat," říká Rosebnbergová. Rosenbergové pro Parlamentní listy popřela, že by probíhala jakákoli jednání o budoucí koalici s ODS.

Korytář pochybení odmítá

Na páteční tiskové konferenci primátor Korytář uvedl, že podle svého názoru zákon o obcích, ani jednací řád neporušil. Dodal, že bude i nadále usilovat o podporu, ale pokud ji nezíská, je připraven i odstoupit. Další vyjádření se redakci zatím nepodařilo získat.

Související:

Uděláme pořádek po starém vedení, slibuje na rok 2011 Liberečák Korytář

Vládnou nám amatéři, křičí liberecká opozice nad obří pokutou ÚOHS

Věci veřejné v Liberci bijí na poplach, rozpočet města je paskvil

Na rozkrádání se musím zeptat ODS, vzkazuje primátor Liberce

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…