Paroubek udeřil. Pánové z VV, žaluji vás za uplácení

04.04.2011 12:58

Kvůli výrokům poslance Věcí veřejných Jaroslava Škárky, které nasvědčují podezření o uplácení veřejného činitele a nestandardní financování politické strany Věci veřejné, podává expředseda sociálních demokratů Jiří Paroubek trestní oznámení pro podezření ze spáchání trestného činu nabízení a přijímání úplatku. Jako první o tomto kroku informoval redakci ParlamentníchListů.cz.

Paroubek udeřil. Pánové z VV, žaluji vás za uplácení

"Z výroků poslance Škárky vyplývá, že přijímal blíže neurčenou finanční částku, a to pravidelně, několik měsíců, aby byl "loajální" vůči ministru dopravy Vítu Bártovi. Těmi, kdo měli poslance Škárku uplácet, byli poslanci Věcí veřejných Radim Vysloužil a Michal Babák. Tím, kdo měl mít z tohoto protiprávního jednání užitek, je ministr dopravy a taktéž poslanec Věcí veřejných, Vít Bárta," shrnuje podivnosti pro ParlamentníListy.cz Paroubek.

Prohlášení Jiřího Paroubka ZDE

Čtěte také:
Respekt: Za článkem si stojíme. Škárka o úplatcích mluvil na třech schůzkách
Škárka: Bárta mi posílá cash. Neměl bych o tom mluvit 
Respekt lže. Peníze jsem nedostal. Vše jsem si vymyslel, tvrdí Škárka

A dodává, že dal v pondělí ráno pokyn svému právnímu zástupci, aby na základě zveřejněných informací podal trestní oznámení směřující jak proti poslanci Jaroslavu Škárkovi, tak vůči poslancům Michalu Babákovi a Radimu Vysloužilovi, kteří se měli na uplácení přímo
podílet. Také prý i proti Vítu Bártovi, který o páchání trestného činu měl vědět.
"I proto, že se vykazuje titulem JUDr. a o korupci měl dokonce přednášet," lakonicky konstatuje Paroubek. 

Reakce napadených politiků VV ParlamentníListy.cz zjišťují.

SLEDUJEME kauzu Peníze za mlčení ve VV

Podle Jiřího Paroubka, který v nedávné době dal podnět nejen k trestnímu oznámení, ale i k prošetření finančních poměrů uvnitř strany VV i firmy ABL a Víta Bárty dokonce Finančně analytickému útvaru ministerstva financí (FAÚ), se totiž nabízí celá řada podezření. A ta je nutná vyvrátit či potvrdit.

Čtěte také:
Bárta ukázal, kolik vydělal. Paroubek ho udá Kalouskovi 
Bárta Paroubkovi: Na maserati jsem si vydělal. Tady je důkaz
Kalouskův kontrolní mág vyšetří kohokoliv. Přijde-li udání

"Vzhledem k tomu, že poslanec Škárka je také statutárním místopředsedou Věcí veřejných a má tedy podrobné znalosti fungování této strany, včetně financování, dal jsem opět na základě jeho výroků o možném nestandardním financování Věcí veřejných taktéž pokyn svému právnímu zástupci, aby rozšířil toto mé podání policii a Finančně analytickému útvaru Ministerstva financí ČR o tyto nové skutečnosti. Je zde totiž závažné podezření, že nestandardní financování VV může souviset s některými podezřelými okolnostmi hospodaření firmy ABL pod vedením Víta Bárty," uvedl Paroubek ve své tiskové zprávě.

Nejslabší článek současné vlády - Věci veřejné?

Na webu Vaše věc pak Jiří Paroubek svůj názor na celou situaci ohledně véčkařů ještě rozvíjí.

"Každá vláda je tak silná, jak je silný její nejslabší článek. Tím nejslabším článkem vlády jsou Věci veřejné. Zcela bezideová strana politických byznysmenů a naivů. Proti setrvání Radka Johna v čele ministerstva vnitra je již 35 tisíc policistů a hasičů, a to je síla. Vzhledem k tomu, že si děvčata a hoši z VV vesměs nedopřávají luxus vlastních názorů, můžou skončit politicky v jakémkoliv táboře. Pochopitelně ale jen ve vládním," uvádí Paroubek.

Čtěte také:
Paroubek: Vláda mele z posledního 

"Dává jim „držhubné" ve výši poslaneckého platu. Respekt se opírá o těžko zpochybnitelné svědectví místopředsedy VV Škárky. Pan Bárta - vezmu-li průměrný plat ve firmě ABL 18 000,- Kč - se zřejmě této „kompenzační" praxi naučil ve své firmě. Vechtři anebo poslanci, panu ministrovi je všechno jedno. Žít se musí. Gratuluji Miloši Zemanovi k tomuto novému politickému spojenci," neodpustí si malé rýpnutí Paroubek.

Čtěte také:
Úplatky ve VV: Spor kolem mikrofonu v poprsí novinářky 

Zveřejnění této nejnovější špíny je podle něj nutné nějak uzavřít. "Buď má pravdu Vít Bárta a v hrdlo lže pan poslanec Škárka. Pak by měl neprodleně odejít z politiky. Anebo mluvil pravdu - a já se obávám, že to tak je - a pak musí odejít na věčné časy z politiky ministr Bárta. Možná, že by mu Miloš Zeman v kondominiu chalupy na Vysočině, kde má svůj kamrlíček, mohl obstarat také jednu rekreační celu," uzavírá expředseda sociálních demokratů Paroubek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom. Vitásková se po letech blíží k vítězství

7:11 Průlom. Vitásková se po letech blíží k vítězství

Ústavní soud zrušil rozhodnutí obecných soudů, které bývalé předsedkyni Energetického regulačního úř…