Respekt lže. Peníze jsem nedostal. Vše jsem si vymyslel, tvrdí Škárka

03.04.2011 20:31

AKTUALIZOVÁNO Poslanec Věcí veřejných a výkonný místopředseda strany Jaroslav Škárka popřel informaci, že jej strana uplácí, aby byl loajální.

Respekt lže. Peníze jsem nedostal. Vše jsem si vymyslel, tvrdí Škárka

Poslanec a výkonný místopředseda Věcí veřejných Jaroslav Škárka v rozhovoru pro týdeník Respekt prý řekl, že dostává od lidí kolem ministra dopravy Víta Bárty (VV) peníze za loajalitu ke straně a za mlčení o jejím financování.

Babák a Vysloužil prý nosili obálky

Škárkovi údajně nosili peníze v obálce véčkařští poslanci Michal Babák a Radim Vysloužil. Respekt to uvedl v pondělním vydání. Informaci z listu získala v předstihu ČTK.

Více:
Škárka: Bárta mi posílá cash. Neměl bych o tom mluvit
To je ale pitomost, řekl John k případu Škárka

Sám poslanec ale informace, jež Respekt zveřejnil, popírá. "Není pravda, že bych od někoho něco dostal, je to výmysl," komentoval je pro ParlamentníListy.cz. "Veškeré materiály, které Respekt má, jsou jenom mystifikace a fabulace," dodal.

SLEDUJEME téma peníze za mlčení ve VV

Škárka Respektu řekl: „Ano, od září dostávám měsíčně cash za loajalitu. Ta částka se blíží poslaneckému platu bez náhrad a znovu ji mám dostat právě dnes. Oficiálně to říct nemůžu, protože jak bych vysvětlil, že jsem to doteď bral."

Psali jsme:
Škárka prý dostává peníze za mlčení a loajalitu. Jen fabulace, brání se
Škárka odmítl spekulace o svém odchodu z klubu VV

Informační chaos vznikl podle Škárky proto, že přestože mu redaktorka Respektu slíbila, že rozhovor s ním nebude nahrávat, na schůzku přišla s diktafonem.

"Tím, že jsem takto fabuloval, myslel jsem, že na to paní redaktorka přijde, že s tím dál nebude pracovat," upřesnil pro ParlamentníListy.cz druhý muž Věcí veřejných. Dodal, že pokud se novinářka rozhodla smyšlené informace zveřejnit, jedná se o její, nikoliv jeho problém. "Bude to její fiasko, ne moje," dodal Škárka.

Reakci jsem vyhrotil, přiznal Škárka

Ten sice přiznal, že jeho reakce byla možná přehnaná, situaci ale odpovídala. "Pokud někdo porušil etiku, tak jsem prostě takhle zareagoval. Byla to vyhrocená, dramatická reakce, ale záměrná," vysvětlil redakci.

Sama novinářka přiznala, že si poslance tajně nahrávala. "S panem Škárkou jsem mluvila opakovaně. Podruhé jsme se sešli a mluvil se mnou až poté, co jsem položila na stůl vypnutý diktafon s vytaženýma baterkama a vypnutý telefon. Naši rozmluvu jsem ale stejně nahrávala jiným způsobem," sdělila v neděli Lidovým novinám Svobodová.

Novinářka: Škárka nevěděl, že je nahráván

"Pan Škárka netušil, že je nahráván a tvrdil mi, že bere měsíčně od pana Bárty peníze, ta částka se prý má rovnat poslaneckému platu. Ty peníze má brát za mlčení, protože má informace o financování strany," dodala.

Proti tvrzením zveřejněným v Respektu se ale ohradil ministr dopravy Vít Bárta."Peníze nikomu nedávám, ani přes prostředníky. Je to pro mě naprosto šokující," uvedl Bárta pro ČTK.  Babák: Je to nesmysl

Poslanec Michal Babák, který měl podle týdeníku Škárkovi peníze předávat, obvinění popřel. "Je to úplný nesmysl, je to úplně mimo," sdělil ParlamentnímListům. cz s tím, že stejně jako zveřejněná informace se mu zdá nešťastné i Škárkovo vysvětlení. "Než ale řeknu médiím něco racionálního, chci o tom mluvit přímo s panem Škárkou," uzavřel Babák.
Co napsal Respekt:

Ještě před chvílí suverénně mluvil na veřejnosti, teď se za stolem nervózně chvěje. „Pod mými okny stává auto a někdo z něj pozoruje náš dům. V noci slyším, jak mi někdo strká klíče do zámku, pak zmizí. Chtějí mě zastrašit, protože vím, že někteří kolegové zřejmě nelegálně berou peníze, a já to odmítl." Jsme v jedné z restaurací na Malé Straně a naproti nám sedí významný politik Věcí veřejných (VV). Jindy sebevědomému členu nejmenší vládní strany se teď ale klepou ruce a očima nepřítomně těká po lidech okolo.

„Nesmíte mě v žádném případě citovat, ani kdekoli zmínit moje jméno," šeptá několikrát za sebou. Jeden z jeho spolupracovníků vybíhá hlídat dveře před restaurací, aby nevešel někdo nežádoucí a neviděl nás společně. „Už mě nějací divní lidé sledovali i v hospodě a pak za mnou šli po ulici," říká politik. „Bojím se, aby se mi něco nestalo."

...

„Zatím zůstávám v anonymitě, protože se snažím uvnitř strany získat podporu, aby víc lidí jako já našlo odvahu říct autoritativnímu stylu pana Bárty ne. Cíl je, abychom například společně dosáhli, že s námi bude probírat vládní program," vysvětlil poslanec Škárka.

...

Vzhledem ke zcela protichůdným výrokům je v podstatě nemožné dostat se v pochopení věci pro tuto chvíli dál. Ne však pro policii, která je nyní na tahu. Ta totiž dnes jako jediná může vnést do případu světlo. Možností, kudy pátrat, má řadu. Jestli Jaroslav Škárka peníze opravdu dostává, měl by je přiznávat v majetkovém přehledu poslance a zaplatit z nich daň. V případě, že to neudělal, může být vyšetřován za daňový únik nebo ze spoluúčasti na praní špinavých peněz. Stejně tak jako Vít Bárta. Právě pod tlakem detektivů mohou jednotliví aktéři začít více mluvit.

Policisté dnes ústy svého mluvčího Romana Skřepka tvrdí, že se věcí budou určitě zabývat a jejich práci prý nijak neovlivní ani fakt, že jedním z podezřelých by mohl být i jejich nejvyšší šéf - ministr vnitra John. A jasno si chtějí udělat i sami véčkaři. Šéfka jejich poslanců Kristýna Kočí na tento týden svolala mimořádnou schůzku sněmovního klubu, jejímž jediným tématem má být právě aktuální dění ve VV. 

Šéfredaktor Respektu Erik Tabery v editorialu vysvtětlil, proč identitu zdroje zveřejnili:

Respekt ještě nikdy neporušil dohodu, že nezveřejní zdroj informace, pokud si to tento zdroj nepřeje.

Přijde nám ale jednoznačné, že tohle je přesně ten moment, kdy je nutné to udělat. Novináři tu nejsou od toho, aby s politiky sdíleli tajemství. Nebo ještě hůře, aby ho zveřejňovali s odkazem na utajený zdroj, jemuž by tak bylo umožněno nenést za tu informaci odpovědnost. Takové hry odmítáme hrát. V rozhodnutí nás utvrdily dva momenty. Zaprvé, Škárka mluví o sobě, tedy že on přijímal peníze. Zadruhé, zjistili jsme, že někteří členové Věcí veřejných o možném placení poslance vědí už delší čas. Pan Škárka byl o našem rozhodnutí vše zveřejnit zpraven.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …