Pražský magistrát je v exekuci

04.04.2011 16:12

Protože hlavní město Praha nevyhovělo občanovi a odmítlo mu poskytnout požadovanou informaci, soud jej poslal do exekuce.

Pražský magistrát je v exekuci

Pražský magistrát pod vedením primátora Bohuslava Svobody má kuriozní potíže. Kvůli tomu, že nepodal občanovi informaci, se totiž ocitl v exekuci. Podobné potíže řešily před dvěma lety Karlovy Vary, které měly za stejný prohřešek obstavený majetek týden.

Neposlušný magistrát

Soud nařídil podle serveru Týden.cz exekuci na majetek hlavního města už 28. února. Úředníci totiž odmítli vyřídit rok starou žádost pana Jakuba Sedláčka o informace. Občan prý žádal o audit z odboru dopravy o přidělování registračních značek automobilů. Magistrát neposlechl ani ministerstvo vnitra, které mu dalo vyřešení žádosti příkazem.

Občan se tak podle serveru obrátil na soud a ten poslal Prahu do exekuce. Ve chvíli, kdy magistrát obdrží exekuční příkaz, nemůže nakládat se svým majetkem s výjimkou běžné činnosti.

Nakládání s majetkem? Teď ne

"Byl by to neplatný krok. Transakce s majetkem by platily jen v případě, že by se proti tomu neohradil pan Sedláček ani exekutor," upřesnil Oldřich Kužílek ze společnosti Otevřená společnost, který se na případu podle Týdne podílí.

Magistrát má ale ještě možnost opravy - tedy patnáct dní na to, aby žádost vyřídil. Městu hrozí, že kromě zaplacení nákladů exekuce, což je asi patnáct tisíc korun, bude muset platit i pokuty, jimiž bude exekutor informaci vymáhat. První pokuta je čtvrt milionu, další pak bez omezení.

"Na tomto případě je alarmující arogance magistrátních úředníků, kteří mému klientovi prostě napsali, že s právním názorem ministerstva nesouhlasí, a odmítli se jím řídit," míní Sedláčkův advokát Petr Kočí.

Více čtěte:

  • Pražští radní mají na stole prodražení tunelu Blanka

  • Tunel Blanka ničí Prahu: Co všechno si Metrostav naúčtoval? 

  • Blanka bude dražší o 10 miliard. Praha na ni nemá, přiznal Svoboda 

  • Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: jas

    Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

    Právo na opravu

    Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

    18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

    „Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…