Tankujte v zahraničí, vyzývá petice

04.04.2011 21:27

Více než sedmnáct tisíc Čechů se už připojilo k internetové petici lobbující za to, aby místo tuzemska motoristé tankovali v zahraničí.

Tankujte v zahraničí, vyzývá petice

Vysoká spotřební daň na pohonné hmoty v České republice dohnala motoristy až k sepsání petice. Na internetu se tak objevil dokument, který řidiče vyzývá k tankování v zahraničí.

K pondělnímu večeru se k petici, která je uveřejněna na stránkách www.netankujtevcr.cz, připojilo už více než sedmnáct tisíc osob.

Nejen daň. Špatné jsou prý i silnice

Organizátoři petice se označují jako Neregistrované sdružení občanů a firem. To nesouhlasí zejména s výší spotřební daně a se stavem tuzemských silnic, která prý neodpovídá tomu, že Češi platí jednu z nejvyšších daní na světě.

Petice proti ´vládě má 3000 podpisů. A není jediná

Proti vysoké spotřební dani v minulosti protestovali třeba i silniční dopravci. Koncem března uvedli, že vysoké ceny nafty promítnou do svých cen a zdraží.

Cílem petice je podle organizátorů snižovat objem vybraných prostředků pomocí spotřební daně na palivu a přinutit tak ministerstvo financí ke změnám zdanění. To se ale snižování spotřební daně brání.

Ztratí rozpočet, nebo motoristé?

Podle vyjádření ministerstva by sazba musela klesnout přinejmenším o 2,50 Kč na litr, aby se Česko dostalo do konkurenční pozice vůči Rakousku a Polsku. Na tom by však tratil státní rozpočet.

Podíl spotřební daně a DPH u nafty u nás dosahuje 50 procent, u benzínu pak 55 procent. Větší podíl spotřební daně má pouze deset zemí, například Norsko, Dánsko, Finsko, či Monako. V okolních zemích je benzin až o šest korun levnější, než v Česku.

Více:
VV chtějí nižší daň na benzin. Kvůli Libyi

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: „Ano, stát se to může.“ Výrobce covid-vakcín přiznal ohrožení

8:32 Průlom: „Ano, stát se to může.“ Výrobce covid-vakcín přiznal ohrožení

Ve Velké Británii došlo podle serveru The Telegraph k zásadnímu průlomu, co se týče odškodňování lid…