Babák: Kmotrům z ODS se může hodit, aby Nečas dopremiéroval

04.04.2011 6:13

Po největší vládní straně, ODS, která se už řadu týdnů potýká s kauzou kolem šéfa obrany Alexandra Vondry, má "svou" aféru nově i nejmenší vládní strana, Věci veřejné.

Babák: Kmotrům z ODS se může hodit, aby Nečas dopremiéroval

Poslanec a místopředseda Věcí veřejných Jaroslav Škárka totiž v rozhovoru pro týdeník Respekt  řekl, že dostává od lidí kolem ministra dopravy Víta Bárty (VV) peníze za loajalitu ke straně a za mlčení o jejím financování. Škárkovi údajně nosili peníze v obálce poslanci Michal Babák a Radim Vysloužil.

Údajně uplácený poslanec informaci redaktorce Respektu sdělil v rozhovoru, který na základě vzájemné dohody neměla nahrávat. Ve chvíli, kdy však prý Škárka v jejím záňadří uviděl diktafon, rozhodl se, že bude fabulovat. Alespoň tak se hájí.

Čtěte také:
Respekt lže. Peníze jsem nedostal. Vše jsem si vymyslel, tvrdí Škárka 


"Není pravda, že bych od někoho něco dostal, je to výmysl," komentoval je pro ParlamentníListy.cz. "Veškeré materiály, které Respekt má, jsou jenom mystifikace a fabulace," dodal.

Selhal Respekt, ne já, tvrdí Škárka

Zveřejnění jeho citací považuje za selhání Respektu, ne své vlastní. Škárka své vyjádření vzkázal z Kazachstánu, kde je už od minulého týdne.

Poslanec Michal Babák, kterého Škárka obvinil z úplatkářství,  jej ale dosud nežádal o vysvětlení, proč v rozhovoru zmínil právě jeho jméno. Ani se o to prý nepokusil. "Je to tak zásadní, že to nechci řešit po telefonu, nenašel jsem tu odvahu," uvedl v Událostech, komentářích rozpačitý poslanec. Následně však uhnul očima.

Škárka pryč z PS? Babák neví

Příliš jistý si nebyl ani ohledně další budoucnosti poslance Škárky. Na několikrát opakovaný dotaz moderátora Jakuba Železného, zda bude požadovat, aby Škárka složil poslanecký mandát, odpovědět nedokázal. "Je to citlivá věc," vytáčel se Babák. V současné době si prý nic takového neodváží tvrdit.

I přes dehonestaci svého jména, kterou Škárkovo obvinění alespoň do doby, než se vysvětlí, znamená, si ale Babák stojí za svým plánem kandidovat na šéfa VV. "Zatím to platí," uvedl s úsměvem. Zopakoval ale i svá předešlá sdělení, že celou kauzu kolem Škárky považuje za snahu o diskreditaci členů Věcí veřejných, nebo této strany jako celek. 

Kmotři ODS mohou chtít poškodit celou vládu

V pozadí celé akce prý mohou stát někteří lidé z ODS, třeba Roman Jurečko z plzeňské odnože strany. „Máme indicie, že pana Škárku přesvědčují někteří zástupci ODS z Plzeňského kraje, aby poškodil náš klub, resp. možná i celou koalici. (...) I v ODS jsou určité rozpory a třeba části některých kmotrů by se možná hodilo, aby pan premiér dopremiéroval. (...) Já budu určitě žádat ve středu odchod pana Škárky jako člena z Věcí veřejných," uvedl v ČT Babák.

Ten také připustil, že by aféra mohla souviset se jmenováním nového šéfa Ředitelství silnic a dálnic v Plzni.

Příliš konkrétní však Babák ohledně tohoto vážného obvinění být nechtěl. Uvedl pouze, že v pozadí aféry mohou stát lidé blízcí premiéru Petru Nečasovi (ODS). Kromě Jurečka však žádné jméno neuvedl.

Jiný pohled na celou aféru vnesl do televizní diskuze šéfredaktor Respektu Erik Tabery. Ten tvrdí, že týdeník měl právo zveřejnit informace i přesto, že Škárka nevěděl, že je při jejich sdělování nahráván. Navíc mu prý o skutečné odhalení korupce nešlo.

Tabery: Škárkovi o odhalení korupce nešlo

"Nabízeli jsme mu, že pokud je v jeho zájmu, aby byla veřejnost informována o tom, že se tady  děje něco nekalého, musí nám dát nahlédnout všechny detaily tohoto případu. Chtěli jsme nějak zmapovat i případné předání peněz, to on odmítl," uzavřel Tabery. Týdeník se tak rozhodl informace otisknout. Bylo to prý ve veřejném zájmu.

Celým případem se budou Věci veřejné zabývat na jednáních klubu i rady již ve středu a čtvrtek tohoto týdne. Vysvětlení kauzy žádá ale i premiér Petr Nečas (ODS).


##MINIPAS 2004## 


Čtěte také: 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…