Bárta se udrží, nečekají politologové kvůli Škárkovi ministrův pád

06.04.2011 19:49

Ani tvrzení bývalého výkonného místopředsedy Věcí veřejných Jaroslava Škárky, že bral peníze od klíčového muže strany Víta Bárty, nepřivodí pád ministra dopravy. Oslovení politologové se shodují, že zájem udržet koalici přebije i skutečnost, že v takzvané protikorupční vládě zůstane ministr s cejchem toho, kdo uplácel spolustraníka za mlčení.

Bárta se udrží, nečekají politologové kvůli Škárkovi ministrův pád

Obvinění bývalého výkonného místopředsedy Věcí veřejných Jaroslava Škárky, že přijímal desetitisícové částky za loajalitu a mlčení o podivném financování strany, nebude znamenat odchod Víta Bárty z Nečasova kabinetu. „Bez Bárty si vládu neumím představit," tvrdí dokonce pro ParlamentníListy.cz politolog Zdeněk Zbořil.

„Neumím si představit, že by odešel, především proto, že on stranu organizuje manažerským způsobem a nikdo jiný takový tam není. Tolik sebereflexe snad členové Věcí veřejných mají, aby uznali, že bez něj by strana takhle fungovat nemohla. A když rozhoduje ve straně, tak by se určitě nerad vzdal postu ve vládě," dodává Zbořil.

SLEDUJEME kauzu peníze za mlčení ve VV

Podrobněji:
Škárka předal důkazy zastupitelství. I údajné peníze od Bárty
Celé prohlášení Jaroslava Škárky

Zatím nikdo nepátrá po důvodech, proč měl Škárka mlčet

„Pokud pan Škárka nepředloží opravdu nevyvratitelné důkazy, že byl ze strany Víta Bárty uplácen a zůstane to jen v této rovině tvrzení, tak se ministr ve funkci určitě udrží. To by muselo vyplavat na povrch něco opravdu hmatatelného, aby to jeho pozicí mohlo otřást, protože ani ODS, ani TOP 09 si rozpad koalice nepřejí," uvedl pro ParlamentníListy.cz politolog Josef Mlejnek ještě před večerním oznámením Škárky, že předal důkazy státnímu zastupitelství.

Ten poukazuje na to, že v celé kauze se soustřeďuje pozornost výlučně na to, zda byl Škárka opravdu uplácen, ale zcela se opomíjí proč. „Tím, že Škárka uvedl, že dostával peníze za mlčení o stranickém financování, nepřímo říká, že to je pěkná černota. Každý si domyslí, že pokud dostával peníze, aby byl zticha, tak to hodně smrdí," upozorňuje Mlejnek na to, co zatím zůstává v celé kauze poněkud stranou.

Klaus varoval před nečitelností nových stran

Vůbec ho nepřekvapuje, že se silnější vládní strany zatím zdržují komentářů. „Zatím všechno, co Věci veřejné chtěly, tak prosadily. Až to vypadalo, že se jich ostatní bojí. Evidentně měli Věci veřejné a Vít Bárta něco v záloze," vysvětluje si Mlejnek, proč byla nejmenší koaliční strana tak úspěšná při prosazování svých požadavků.

Podle jeho kolegy Zbořila musí poslanci vládní koalice držet pohromadě, protože jim vládnutí zajišťuje prebendy. To by pokračovalo i v případě, že by se strana Věcí veřejných začala rozpadat. „To už před volbami předpověděl Václav Klaus, když mluvil o nových stranách jako o největším nebezpečí pro demokracii, od nichž nikdo neví, co má čekat," připomíná Zbořil.

I kdyby se VV rozpadly, stoosmnáctka pojede dál

„Může dojít k vytunelování VV, odchodu poslanců k jiným vládním stranám nebo může vzniknout i jiná strana, čehož jsme už na parlamentní půdě také byli v minulosti několikrát svědky. Ale zájem sto osmnácti poslanců bude, aby koalice vydržela celé čtyři roky. Až ke svému hořkému konci," očekává pedagog z Panevropské vysoké školy.

K věci:

Vláda v ohrožení. Vyhozený Škárka řekne víc o Bártovi 

A je to tady: Poslanec VV chce, aby Bárta zmizel ze strany 

Škárka otočil: Odcházím. Strana ho mezitím vyhodila 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…