Vláda ohrožena. Vyhozený Škárka řekne víc o Bártovi

06.04.2011 7:34

Na pobírání 55 tisíc korun měsíčně nepřišlo poslanci Jaroslavu Škárkovi nic divného. Za úplatek považoval až přijetí 170 tisíc korun. Zdánlivě nevinné finanční machinace ve Věcech veřejných tak nakonec možná zapříčíní i jejich odchod z vlády. Škárka má důkazy a více detailů o údajné korupci předložit už ve středu.

Vláda ohrožena. Vyhozený Škárka řekne víc o Bártovi

Kauza kolem údajného uplácení poslance a bývalého člena Věcí veřejných Jaroslava Škárky nabírá nečekané rozměry.

Škárkova obvinění, že jej prostřednictvím poslanců Michala Babáka a Radima Vysloužila uplácel ministr dopravy a místopředseda VV Vít Bárta totiž každým dnem bobtnají.

SLEDUJEME téma peníze za mlčení ve VV 

Poté, co poslanec nejprve popřel svá tvrzení pro týdeník Respekt, že byl uplácen za loajalitu a mlčení o stranických financích, v úterý obrátil. Úplatky prý bral, a dokonce vyšší než uvedl původně.

55 tisíc prý není úplatek

Pětapadesát tisíc měsíčně, které prý pobíral ze začátku, mu jako úplatky nepřipadalo. "Své jméno jsem oficiálně nastavoval za stranu, a tak jsem peníze vnímal jako odměnu za tuto práci," uvedl Škárka pro Mladou frontu Dnes. Znejistělo jej prý až 170 tisíc. "To už určitý nátlak byl, přiznávám," dodal pro deník.


Ptejte se přímo členů VV, co se to děje:


V úterý podal poslanec v souvislosti s údajným korupčním jednáním členů VV trestní oznámení. 170 tisíc, které obdržel, prý uložil do bezpečnostní schránky. Nyní se radí s právníky, jaký postup má zvolit dále.

Psali jsme:
Škárka prý dostává peníze za mlčení a loajalitu. Jen fabulace, brání se
Škárka odmítl spekulace o svém odchodu z klubu VV

Škárka prý příjmy z korupce, které celkem činí zhruba půl milionu, nedanil, protože je dostával bez jakýchkoliv podkladů nebo dohod. Nyní ale slíbil, že celou částku v případě potřeby dodatečně zdaní.

Véčka pryč z koalice?

Pokud se politikova obvinění, že jej uplácel třeba i místopředseda strany a ministr dopravy Vít Bárta, potvrdí, budou  Véčka  možná zřejmě donucena opustit vládu.

"Kdyby se ukázalo, že je v tom Vít Bárta opravdu namočený, ODS by tlačila na to, aby Věci veřejné odešly z vlády," uvedly pro Lidové noviny dva zdroje blízké premiéru Petru Nečasovi (ODS).

Huml a Kočí jako záchrana

Občanští demokraté mají podle nich i plán, jak zabránit tomu, aby odchod Véček z koalice rozložil celou vládu.

Chtějí se totiž "pojistit" právě podporou některých členů Věcí veřejných. "V této souvsilosti se hovoří o Kristýně Kočí, Stanislavu Humlovi a dalších," uvedly zdroje Lidových novin, které si přály zůstat v anonymitě.

Více:
Škárka: Bárta mi posílá cash. Neměl bych o tom mluvit
To je ale pitomost, řekl John k případu Škárka

Týdeník Respekt zveřejnil informace o Škárkově obvinění z korupce v pondělním vydání. Škárka korupci prozradil v rozhovoru, který podle slibu redaktorky neměl být nahráván. Kvůli závažnosti již dříve sdělených informací jej ale novinářka Ivana Svobodová tajně nahrála a informace z něj získané zveřejnila.

Nic jsem nebral, hájil se v neděli

Sám Škárka svá sdělení ještě v neděli večer dementoval. "Není pravda, že bych od někoho něco dostal, je to výmysl," komentoval své výroky pro ParlamentníListy.cz. Když prý zjistil, že je tajně nahráván, začal fabulovat a záměrně mystifikovat.

Už v úterý, tedy po svém návratu z pobytu v Kazachstánu, ale otočil. Až v ČR prý dokázal uznat závažnost celé kauzy, a tak se rozhodl uvést věci na pravou míru. 

Ve středu chce Škárka představit nové důkazy o tom, že úplatky skutečně dostával. Celou kauzou se měla v tento den zabývat také koaliční devítka. Její jednání se ale kvůli onemocnění premiéra Petra Nečase (ODS) odkládá.

Více čtěte:

  • Jeden z nejvlivnějších véčkařů hrozí odchodem. Kvůli Bártovi?
  • Měli jsme nesrovnalosti ve fakturách, hájí finance VV Škárka
  • Véčka mohou mít dluhy, o kterých neví, připustil Škárka 
  • Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: jas

    PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

    Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

    Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

     Podepište, že nebudete topit uhlím. A klient ČSOB se vzepřel

    7:21 Podepište, že nebudete topit uhlím. A klient ČSOB se vzepřel

    ČSOB se chlubí tím, že „motivuje“ své klienty k zeleným řešením a nejinak se staví také ke svým fire…