Miliardy z EU může mít ČR už v dubnu. Díky Kalouskovi

06.04.2011 12:32

Díky ministru financí možná Česko zachrání svou reputaci v Evropské unii. Alespoň co se jeho reputace ohledně využívání peněz z dotací týče.

Miliardy z EU může mít ČR už v dubnu. Díky Kalouskovi

 Ministru financí Miroslavu Kalouskovi  (TOP 09) asi ohledně čerpání evropských dotací na modernizaci české ekonomiky došla trpělivost. Čerpání dotací by se tak mohlo rozeběhnout už v průběhu dubna. Informoval o tom server Aktuálně.cz.

6 miliard eur díky Kalouskovi

Česko může podle něho vyčerpat dotace ve výši až 5,77 miliard eur, tedy asi 140 milionů korun. Využít je má na programy Podnikání a inovace, zlepšení činnosti vědeckých týmů a podobně.

S využíváním peněz na operační programy má problémy například resort školství. ParlamentnímListům.cz některé z nich popsal šéf sekce operačních programů tohoto resortu Jaroslav Kuba.

"Dlouhodobý vývoj operačních programů na MŠMT není optimální a je o něco zpožděn. Když jsme jej v říjnu převzali jako nové vedení, bylo čerpání prostředků skutečně na úrovni 0,3 procenta. Z padesáti miliard za tři a půl roku," postěžoval si Kuba ParlamentnímListům.cz.

Bude lépe, slibuje resort školství

Činnost své sekce ale pochválil. "Podařilo se nám čerpání rozběhnout, takže nyní máme odčerpáno 3,3 procenta, což je jedenáctkrát více. Do konce roku dosáhneme dle mého odhadu 10 až 12 procent, což je výrazné zrychlení," uvedl.

Každé další zdržení přidělování dotací znamená hrozbu, že část ze sumy určené pro Česko propadne. Minulý týden po vytýkacím dopise z Evropské komise dokonce dočasně ministerstvo financí pozastavilo proplacení projektů z některých programů.

Více:

Běžte za dveře, pobízí Čechy EU

Fotokoláž: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…