Poslanci se smáli. Ve výboru probírali taláry advokátů a to jim přišlo směšné

06.04.2011 16:56

Věc poměrně vážná jako taláry rozproudila nejen debatu poslanců z ústavně právního výboru, ale nakonec je přiměla i k tomu, aby se zasmáli. Taláry má sice šít firma určena Českou advokátní komorou (ČAK), ale to se některým zákonodárcům nezdálo. Nakonec se bavili o tom, kdo by jim mohl z blízkých taláry ušít – zda manželka nebo milenka.

Poslanci se smáli. Ve výboru probírali taláry advokátů a to jim přišlo směšné

Česká advokátní komora (ČAK) zorganizovala soutěž na vzhled taláru a materiál, z něhož má být ušit, a má patent na vzor. Advokáti se však začali prý ptát manželek nebo milenek, zda by jim oblek neušili. Na ústavně právním výboru tuto informaci uvedl prezident komory Martin Vychopeň. Poslanci se ale tomu smáli. Oni, stejně jako Vychopeň, pak došli k závěru, že taláry by v takovém případě nebyly jednotné.

„V Česku jsou podle prezidenta komory jeden až dva dodavatelé, kteří dokážou zajistit dodávku dostatečného množství talárů. Bylo mi až stydno z toho, co dokážou někteří krejčí ušít," podotkl k tomu Vychopeň.

O návrhu se nakonec rozproudila široká debata. „O takovém nápadu bychom neměli ani hlasovat," uvedl například Marek Benda z ODS). Podle současného znění zákona má prý komora právo určit dodavatele stavovského oděvu, z toho ale nelze dovodit, že si jej není možné koupit u někoho jiného.
    

Suchá z VV: Opak "kašpárkovem"

Zastánci úpravy navržené komorou zase argumentovali tím, že taláry, aby byly jednotné, by měly mít i stejné lemy a švy. "Nevidím důvod, proč by taláry neměly být jednotné," podotkla Jana Suchá (VV), která nazvala opak "kašpárkovem". Stanislav Křeček (ČSSD) ale upozorňoval na to, že taláry jednotné nejsou už nyní: nabízejí se luxusnější a obyčejné.

Výbor nakonec jednání o předloze o týden přerušil. Komora advokátů ušití talárů totiž prosazuje dodat do vládního návrhu novely zákona o advokacii, podle níž by advokáti a koncipienti měli povinnost vracet komoře po vyškrtnutí ze seznamu advokátů identifikační průkaz. 
    

Komora kromě toho do novely zákona prosazuje i novou pravomoc pro advokáty; chtěli by mít možnost vkládat do smluv doložku vykonatelnosti, díky které později nemusí řešit případný spor soud, ale věc je možné předat hned exekutorům. Striktně proti úpravě se postavilo ministerstvo spravedlnosti i komora notářů.

Cílem vládní předlohy je zabránit případnému zneužití osvědčení o zápisu do seznamu advokátů a identifikačního průkazu advokáta lidmi, kteří byli ze seznamu advokátů vyškrtnuti. Ministerstvo spravedlnosti upozorňuje na to, že advokátní komora problém nemůže vyřešit svým předpisem. Pokud je totiž advokát, koncipient nebo evropský advokát ze seznamu vyškrtnut, není již advokátem a komoře tedy nepodléhá.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jednooký Ukrajinec o své armádě. Stále slouží. Vyplavalo to nejhorší

12:41 Jednooký Ukrajinec o své armádě. Stále slouží. Vyplavalo to nejhorší

Nejsou vojáci, není munice, nejsou opevnění. To jsou závěry polského analytika Konrada Muzyky ohledn…