Přemysl Sobotka: Věci veřejné mají time jen 48 hodin. Co udělá celá ODS?

07.04.2011 10:23

Podle prvního místopředsedy Senátu Přemysla Sobotky z ODS by Věci veřejné měly kauzu uplácení poslance Jaroslava Škárky vysvětlit nejpozději do dvou dnů. Uvedl to v ranním rozhovoru pro Českou televizi.

Přemysl Sobotka: Věci veřejné mají time jen 48 hodin. Co udělá celá ODS?

„Podle mého názoru 48 hodin je ten time, kdy by měly přijít Věci veřejné se svým závěrem a říci: ano, je to tak a tak a stojíme na té nebo oné názorové straně. Nechci být ale arbitrem," řekl Sobotka pro ČT24.

Zmínil, že grémium ODS dnes od rána probíhá a tam se o celé záležitosti určitě bude hovořit a ODS k celé věci zcela jistě zaujme nějaké stanovisko. Hospodářské noviny pak v této souvislosti uvedly, že premiér Petr Nečas před jednáním grémia sondoval u šéfky poslanců Věcí veřejných Kristýny Kočí, kolik statečných kverulantů jsou VV schopny dát dohromady. Pokud se VV nezbaví Víta Bárty, má Kočí dát dohromady skupinu poslanců, která bude podporovat současnou vládu. A jestli se nepovede ani to, hrozí zemi předčasné volby.

„Když někdo někomu půjčí 170 tisíc, tak na to má mít doklad," zmínil dále pro ČT 24 Sobotka. „ Já skutečně nechci být ve společnosti někoho, kdo jen tak přebírá 170 tisíc. To prostě není moje téma," zlobil se Sobotka.

Dnes již bývalý člen a místopředseda VV Škárka se v posledních dnech proslavil tím, že řekl  týdeníku Respekt, že měl inkasovat peníze za loajalitu vůči Věcem veřejným. Později svá tvrzení označil za mystifikaci, avšak v zápětí je opět změnil a v úterním rozhovoru pro MfD uvedl, že od září za svou loajalitu pobíral měsíčně 55 tisíc korun. Minulý týden prý také dostal 170 tisíc přímo od ministra dopravy Víta Bárty.

SLEDUJEME téma peníze za mlčení ve VV

Čtěte také:
Respekt lže. Peníze jsem nedostal. Vše jsem si vymyslel, tvrdí Škárka 

OBRAZEM Emotivní Bárta
OBRAZEM Tajná schůzka u Bárty

Škárka následně skončil ve Věcech veřejných. Rozhodla o tom v úterý večer stranická rada. Ve středu pak Škárka o činnosti Víta Bárty prý předal důkazy Městskému státnímu zastupitelství v Praze.. Podle ministra dopravy Bárty šlo pouze o půjčku. Škárka ovšem takové vysvětlení označil za naprostý nesmysl.

Sobotka naznačil, že Bárta by se měl postu vzdát

„V každém případě máme všichni určitou politickou zodpovědnost. A měli bychom tu politickou zodpovědnost převzít," naznačil Sobotka, jaký je jeho názor na rezignaci ministra Bárty.

Sobotka ale na druhou stranu neodsoudil Věci veřejné jako koaličního partnera. „Nemůžeme všech 24 poslanců za Věci veřejné dávat do stejné dimenze jako je pan poslanec Škárka. To odmítám. Jsou tam lidé, kteří znají svou politickou zodpovědnost za současnou vládní koalici," zmínil

Ke kauze sledování politiků ODS firmou ABL na Praze 11 Sobotka řekl, že ODS stačilo, když se Bárta omluvil. „Mě to strašně mrzí, že se něco takového vůbec odehrává, když soukromá detektivní kancelář sleduje nás, politiky. To aby se člověk bál jít do restaurace dát si jedno pivo," dodal  místopředseda senátu Sobotka.

Související:

Dále čtěte:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…