B. Sobotka sepsul Nečase: Na co čekáte? Proč Bártu neodvoláte?

07.04.2011 13:40

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka opět kritizoval premiéra Petra Nečase (ODS) za to, že nekoná a kvůli kauze Škárka ministra dopravy Víta Bártu neodvolá. Podle Sobotky přitom Bárta měl včera možnost sám tu kauzu se ctí zamést a to tím, že by odstoupil, anebo vše řádně vysvětlil. Pokud tak neučiní a neodvolá jej ani premiíér, pak ČSSD bude chtít vyvolat hlasování o nedůvěře vládě.

B. Sobotka sepsul Nečase: Na co čekáte? Proč Bártu neodvoláte?

„Premiér Petr Nečas byl od nás dlouhou dobu upozorňován na to, že do státní správy začínají pronikat lidé, kteří jsou spojeni s ABL. Nečas to dlouho ignoroval a tvářil se, že je vše v pořádku. My jsme ale přesvědčeni o tom, že by měl premiér rychle jednat. Já nevím, na co čeká," cupoval na brífinku Sobotka Nečasovou vyčkávání v kauze úplatků ve Věcech veřejných.

Pokud Bárta ve vládě zůstane, pak prý premiér vyšle veřejnosti signál o tom, že uplácení, špiclování, lhaní a podivné financování politických stran je něco, co vládě ani v nejmenším nevadí.

Podle předsedy ČSSD měl včera sám Bárta možnost na televizním kanálu ČT 24 vysvětlit svou roli v kauze. „Místo toho ale líčil své přátelství se Škárkou," upozornil šéf opozičních sociálních demokratů.

Více:

Zmínil, že případ je opravdu vážný a dokonce vážnější než v kauze Drobil. "Pan ministr Bárta včera rezignaci odmítl a měl k tomu příležitost. Teď je na tahu Nečas a těch argumentů k odvolání je celá řada," kostatoval dále Sobotka. Kauza se podle něj navíc rozrostla i o fakt, že se bezpečnostní agentura ABL zaměřovala na sledování celé řady politiků. Nově na Praze 1.

Sobotka také ve svém vystoupení zopakoval, že již při příchodu Věcí veřejných do vlády a při jejich vstupu do parlamentu bylo několikrát naznačeno, že to s financováním této strany není v pořádku.  

Pokud Nečas Bártu neodvolá, tak prý ČSSD budou chtít vyvolat hlasování o nedůvěře vládě. Dodal, že o případném hlasování o nedůvěře rozhodne stranické vedení příští týden. Sociální demokraté by se tak ve sněmovně přidali ke komunistům, kteří už dříve oznámili, že se chtějí pokusit vládě vyslovit nedůvěru kvůli kauze ministra obrany Alexandra Vondry (ODS) spojené se zakázkou pro firmu Promopro v době českého předsednictví EU.

SLEDUJEME téma peníze za mlčení ve VV

Čtěte také:
Respekt lže. Peníze jsem nedostal. Vše jsem si vymyslel, tvrdí Škárka 

OBRAZEM Emotivní Bárta
OBRAZEM Tajná schůzka u Bárty

Dnes již bývalý člen a místopředseda VV Jaroslav Škárka se v posledních dnech proslavil tím, že řekl  týdeníku Respekt, že měl inkasovat peníze za loajalitu vůči Věcem veřejným. Později svá tvrzení označil za mystifikaci, avšak v zápětí je opět změnil a v úterním rozhovoru pro MfD uvedl, že od září za svou loajalitu pobíral měsíčně 55 tisíc korun. Minulý týden prý také dostal 170 tisíc přímo od ministra dopravy Víta Bárty.

Škárka následně skončil ve Věcech veřejných. Rozhodla o tom v úterý večer stranická rada. Ve středu pak Škárka o činnosti Víta Bárty prý předal důkazy Městskému státnímu zastupitelství v Praze..Podle ministra dopravy Bárty šlo ale pouze o půjčku. Škárka ovšem takové vysvětlení označil za naprostý nesmysl.

Související:

O situaci dnes ráno hovořila šéfka poslaneckého klubu VV Kristýna Kočí s Nečasem. Podle předsedy VV Radka Johna se pokouší o vnitrostranický puč, který je zřejmě řízen zvenčí. Kočí by údajně byla ochotna podpořit vládu bez ministra dopravy Víta Bárty.
    

John uvedl, že s ním Kočí přestala po úterním jednání poslaneckého klubu VV komunikovat. Své kroky podle Johna zřejmě koordinuje s poslanci Jaroslavem Škárkou a Stanislavem Humlem. Tomu nyní také hrozí vyloučení ze strany.

Dále čtěte:


  
    
  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

13:21 Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

Košíky plné zeleniny a potravin, domácí drogerie i autokosmetiky. Tak to vypadalo snad ve všech bavo…