Hradec Králové: Stavba záchranářského výcvikového centra stále ve hře?

10.04.2011 14:38

Šance na polygon, který měl vyrůst na hradeckém letišti, nejsou zcela ztraceny.

Hradec Králové: Stavba záchranářského výcvikového centra stále ve hře?

Podzimní zamítavý postoj ministra vnitra Radka Johna k připravené výstavbě Národního centra pro krizovou připravenost a výcvik složek integrovaného záchranného systému v Hradci Králové byl tenkrát pro všechny jako blesk z čistého nebe.  Vybudování polygonu totiž nestálo, kromě obav ministerstva vnitra, nic v cestě. Sněmovní kontrolní výbor tento týden vyslechl zástupce ministerstva vnitra, královéhradeckého primátora Zdeňka Finka i představitele Královéhradeckého kraje. Další konkrétní závěry by mělo přinést květnové jednání monitorovacího výboru.

Důvodem podzimního ministrova rozhodnutí byla snaha uspořit peníze. Na zasedání kontrolního výboru tento týden zazněla z úst ministerského náměstka Michala Moroze i obava z velké časové ztráty, která by znemožnila administrovat projekt tak, aby mohly být peníze z Evropy řádně a v termínu čerpány.

„V Hradci Králové si připadáme ošizeni, neboť jsme už v roce 2007 byli ujištěni o nezbytnosti vybudování polygonu. Ještě v říjnu 2010 bylo vypsáno výběrové řízení na projektovou dokumentaci k územnímu řízení, proto pro nás byla podzimní zpráva dost nepříjemným zjištěním," dodává primátor Zdeněk Fink. Čelním představitelům ministerstva a Kontrolního výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR navíc ve své řeči zdůraznil, že takovéto rozhodnutí by příště mělo zaznít včas.

Zástupci ministerstva se vyjádřili, že mají zájem pokračovat v jednání o stavbě, případně etatizované, a to s podílem kraje a města. Financování by se mohlo uskutečnit z alternativních zdrojů, nikoliv z původních dotačních titulů. „Do areálu jsme investovali částku několika desítek miliónů korun," upozorňuje primátor Fink. Osmý květen je termín, kdy monitorovacímu výboru ministr John předloží své náhradní projekty, teprve pak se otevírá prostor pro další společný postup, byť by proběhl v jiné než zamýšlené podobě. Potřebná navazující infrastruktura se nachází v blízkých Lázních Bohdaneč, kde sídlí Institut ochrany obyvatelstva, ten mohl být součástí projektu. I Hradec Králové má výhodnou polohu z hlediska dopravní dostupnosti z celé republiky a jsou zde velké možnosti spolupráce s odborníky z vysokých škol,  zejména s Fakultou vojenského zdravotnictví Univerzity obrany. Nedaleké letiště skýtá další nadstandardní možnosti.

Řídicím orgánem pro projekt národního centra je Ministerstvo pro místní rozvoj, výkonným prvkem je sice Ministerstvo vnitra, avšak právě jeho zástupcům je vytýkána nekompetentnost rozhodnutí. Radek John záměr projektu s evropským financováním na podzim ze stolu smetl a navrhnul nákup hasičské techniky, která bude využívána pro prevenci a při krizových situacích.

Další zprávy z Hradce Králové čtěte ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hradeckralove.org

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vsetín: Připomeneme se osvobození města. Radnice získá do správy pomník válečných obětí

10:28 Vsetín: Připomeneme se osvobození města. Radnice získá do správy pomník válečných obětí

Pátek 3. května bude ve Vsetíně plných slavnostních událostí. Kromě otevření nového vlakového nádraž…