Tady Bártu milují: Půjčil chudým poslancům, místo prázdnin dřel

11.04.2011 7:21

Poslanec David Kádner (VV) zvolený za Ústecký kraj je přesvědčen, že Vít Bárta (VV) nerozdával úplatky, ale jen půjčoval známým v nouzi. Doklady na to neexistují prý proto, že by se Bárta styděl, kdyby měl přátele požádat o písemné stvrzení půjčky.

Tady Bártu milují: Půjčil chudým poslancům, místo prázdnin dřel

Rozdával poslanec Vít Bárta (VV) úplatky nebo jen pomáhal přátelům v nouzi? Představitelé Věcí veřejných v Ústeckém kraji jsou nezdolně přesvědčeni, že peníze, které Bárta předal, měly sloužit jako výpomoc kolegům a obvinění z úplatkářství považují za vykonstruované. Připravili ho ti lidé, kterým ministr dopravy v demisi šlapal na kuří oka.

Poslancům se zdanily náhrady a přišly těžkosti

Podle slov poslance Davida Kádnera (VV) zvoleného do Poslanecké sněmovny za Ústecký kraj nebyly poslanci Škárka  a Kočí jedinými zákonodárci, kterým půjčil peníze. Půjčil si třeba i poslanec Vacek, který se tím nijak netají.

SLEDUJEME téma: Peníze za mlčení ve VV

„Po Novém roce se poslancům zdanily náhrady (finanční příspěvek k poslaneckému platu na cestování, reprezentaci, atd. - poznámka autora), a někteří zákonodárci se tak náhle ocitli na prahu finančních těžkostí. Vítek Bárta (VV) proto řekl, že rád pomůže každému, kdo o to požádá. O pomoc si řeklo více poslanců a přijde mi zvláštní, že pan Škárka a slečna Kočí je vydávají za úplatek," popsal celou situaci Parlamentním listům.cz Kádner (VV) a dodal, že on sám nikdy Bártu o peníze nežádal.

Důkazy o tom, že šlo o výpomoc a ne o úplatky, neexistují podle Kádnera proto, že by se sám Bárta styděl, kdyby měl přítele požádat o písemné stvrzení půjčky. „Říká se za dobrotu na žebrotu. Slečnu Kočí nebo pana Škárku zná Vítek Bárta (VV) už delší dobu, stýkali se spolu i soukromě, takže jim rád pomohl," uvedl dále Kádner.

Za obviněním Bárty zřejmě stojí dálniční lobby

V Ústeckém kraji stojí na straně vedení Věcí veřejných nejen poslanec Kádner, ale prý i všichni řadoví členové. Tajemník VV v Ústeckém kraji redakci sdělil, že všichni členové věří, že nejvyšší představitelé strany jednají tak, jak si přeje členská základna. Někteří z členů v kraji byli ve vyjádření podpory Radku Johnovi a dalším lídrům ještě mnohem otevřenější. Předsedkyně VV v Lovosicích Jana Vernerová pro ParlamentníListy.cz uvedla, že její strana je solí v očích a to i pro koaliční partnery.

„Věci Veřejné jsou v pozici, že je proti nim vedena cílená mediální kampaň a začalo to už před komunálními volbami. Nepsalo se nic o ODS, ani o TOP 09," zdůraznila Vernerová.

Předsedkyně VV v Lovosicích se domnívá se, že za obviněním Bárty stojí lobby, která čerpá peníze ze státního rozpočtu a snaží se zamaskovat případné „tunely". „Vždyť pan Bárta jasně pojmenoval viníky, kteří stavěli předražené dálnice. Buďme rádi, že tam byl, protože on ty miliony nepotřebuje, vydělal je dávno před tím, než vstoupil do politiky. Uvidíte, že se brzo dozvíte, od koho Kočí dostala miliony, ale od Bárty to určitě nebylo," uzavřela Vernerová

Mrzí mě, že Bárta odstoupil, pečoval o stát a vzpíral se rozkrádání

Ani předseda VV v Bílině Antonín Majer nevěří, že by Vít Bárta rozdával svým kolegům úplatky. I on má za to, že jde o vykonstruovanou kauzu a cílenou provokaci, která ovšem v konečném důsledku povede k očištění VV v duchu hesla, co tě nezabije, to tě posílí. 

„Osobně mě velmi mrzí, že Vít Bárta odstoupil z pozice ministra, protože je to první ministr dopravy, který začal rozkrývat podezřelé kauzy. Nikdo před ním do toho nešel s takovou razancí a takovými výsledky a hlavně se nebál! Jako úspěšný podnikatel by pan Bárta mohl odjet odpočívat někam do ciziny a on se místo toho angažuje ve správě státu, odhalování šlendriánu a zbytečného plýtvání, předražování a nebojím se říci rozkrádání peněz nás všech," pochválil ministra dopravy v demisi Majer.

Předseda VV v Bílině redakci dále prozradil, že nefandí Bártovi ani zdaleka sám. Na ulici ho prý čas od času někdo zastaví a řekne mu, že Bárta, to je člověk na svém místě, protože umí vzít za práci a ví, jak řešit problémy.

Související:

Budu mít velké nepříjemnosti, ale řeknu to. Regiony svědčí proti Bártovi

Svědectví o praktikách u Véček: Škárka si od Bárty běžně

Finální úder pro Véčka teprve přijde. Babák promluvil

Odpadlice Kočí: Bylo to jako v sektě. Bárta nám psal projevy a John mlčel

Průlom. Bárta odejde z vlády. Huml: Je to málo. Ať odejde úplně z politiky

Deník poslal Bártovi kulku: Peníze plodí moc. Dinosaurus Bárta

Miliardář Bakala poprvé promluvil o kauze Škárka

Rebel Huml se raduje: Jsem volný. A Kristýnu jsem radši doprovodil

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

5:30 Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

Sněmovnou schválená senátní novela má umožnit, aby stomatologové ze zemí mimo Evropskou unii měli je…