Deník poslal Bártovi kulku: Peníze plodí moc. Dinosaurus Bárta

08.04.2011 6:31

AKTUALIZOVÁNO Ministr dopravy Vít Bárta měl podle exkluzivních informací deníku MF Dnes jít do politiky proto, aby získal ekonomickou moc. Vyplývá to prý z materiálů ze strategické porady bezpečnostní agentury ABL z roku 2008, které má deník k dispozici.

Deník poslal Bártovi kulku: Peníze plodí moc. Dinosaurus Bárta

Neformální šéf VV Bárta měl už v roce 2008 sepsat pětiletou koncepci, jak dosáhnout svých cílů. V říjnu toho roku svolal své nejbližší manažery z bezpečnostní agentury ABL na tajné jednání do hotelu Chateau Mcely a předložil jim strategii, podle které se měli řídit až do roku 2014. Mediálně by to mohlo znamenat pomyslnou kulku pro politickou kariéru Víta Bárty, který se netajil ambicemi na nejvyšší posty v politice. Přitom to byly právě Věci veřejné, jež před rokem nejvíce brojily před dosavadními dinosaury v politice.

Sledujeme téma:
Peníze za mlčení ve VV
Vzteklý poslanec VV o Kočí: Podlá, úlisná, lezla Vítkovi do prd...
Novotný z VV: Nový šéf klubu? Já myslím, že Peake, nebo Paggio

Dokument "Strategie 2009-2014" plánuje, jak se má ABL dostat pomocí nového politického subjektu Věci veřejné k moci. Bárta v něm nepočítá s tím, že by se dostal až do vlády. Plánuje ovšem "podmanění" radnice na Praze 1 a na Praze 5, což mu vyšlo, a koalici s ODS na pražském magistrátě, v čemž neuspěl. Jelikož v roce 2008 Bárta předpokládal, že volby vyhraje ČSSD, plánoval také "rozvoj vztahů s politiky ČSSD".

Psali jsme:
Udivený Gross: Já odstoupil kvůli milionu. A dnes to vládě prochází

"Musíme směřovat k posilování ekonomické a sekundárně politické moci," uvedl Bárta, tehdy jako generální ředitel ABL. A vysvětlil, že velké zakázky získávají vždy ti "nejlepší" - tedy firmy s největším obratem a počtem zaměstnanců.

"Propojení ekonomické a politické moci potvrzují statistiky, že 40 procent zakázek v EU pro soukromé bezpečnostní agentury je zadáváno veřejným sektorem," měl oznámit před třemi lety Bárta na tajné poradě. A dodal: "Z toho vyplývá, že nemůžeme oddělovat ekonomickou a­ politickou moc."

Bárta plánoval koalici VV-ODS v Praze

Současný ministr před třemi lety také uvedl, jak chce svých cílů dosáhnout. "Musíme vytvořit nejsilnější soukromou bezpečnostní službu v zemi. Musíme dosáhnout dominantního postavení na trhu a posilovat vlastní pseudokonkurenční firmy. A rozvíjet nové kategorie zákazníků ve veřejné správě (zdravotnictví, školství, státní úřady, samospráva, sociální služby)," popsal své ekonomické cíle. 

Jako takzvaný ekonomicko-politický cíl si vytyčil "rozvoj komplexního bezpečnostního servisu pro ekonomické elity", za politické cíle označil mimo jiné i vybudování koalice VV s ODS na magistrátu v roce 2010. "A v roce 2014 získání 30 procent ODS v Praze, nebo VV získají 30 procent rady magistrátu," napsal.

Dostal se dál, než čekal. Citlivě identifikoval 

Bárta s vládním angažmá nepočítal, když už ho ovšem získal, "zaplavil" státní správu svými kolegy z ABL, kterým vycházel maximálně vstříc. V této optice přijde laikovi zřejmě logická i možná půjčka poslanci Jaroslav Škárkovi. Bárta totiž už v roce 2008 napsal do dokumentu (označuje sám sebe zkratkou VB, která u mnohých vzbuzuje konotace z dob socialismu, a píše o sobě ve třetí osobě): "Povinností VB je učinit vše pro spokojenost svých následovníků. Bohužel VB není dostatečně citlivý pro identifikaci potřeb svých spolupracovníků. VB tímto garantuje maximální snahu o reakci."

U Škárky tak Bárta zřejmě "citlivě identifikoval" potřebu peněz, ale už se netrefil do formy - zda jde o úplatek či půjčku. V záloze měl ale i jiné strategie. "Je spousta zákazníků, kteří si nevezmou úplatek. Ale všichni, když mají problém a vy jim nabídnete, že jim ho umíte vyřešit, tak to čistě z lidských důvodů neodmítnou."

Vizionář Bárta korumpující a zastrašující

Bártovi se nedá upřít téměř až geniální schopnosti předvídání. Už v roce 2008 totiž věděl, že jeho marketingový recept na zcela novou a "in" stranu mu přinesou úspěch, který potřeboval. "Holky, to funguje. To se setsakramentsky vyplácí," měl podle MF Dnes Bárta říct na školení ABL, jehož nahrávku má deník k dispozici. Zřejmě tím myslel "uplácení" klientů nevěstinci nebo sympatickou společností. Tuto filozofii ale uplatnil i v rámci politické kampaně. A skutečně uspěl - Věci veřejné vstoupily prvně do širšího povědomí veřejnosti kalendářem svých mladých polonahých členek.

Bárta vedl Věci veřejné s hesly "vyžeňme dinosaury, zastavme korupci a klientelismus". Do čela vybral populární tvář televizního bojovníka proti nešvarům veřejné sféry Radka Johna, kterému prý jakožto světoběžníkovi a milovníkovi žen a vína vůbec nevadilo, že "špinavou" politiku za něj dělá Bárta. To je víc než patrné z toho, že místo něj na poradách ministerstva vnitra mnohem častěji hovoří Bárta. Který koneckonců hovoří i ohledně zdravotnických reforem, penzijní reformy atd.

Vyšlo to. Stranu dostal do parlamentu, sám se stal ministrem dopravy a bývalí manažeři ABL obsadili posty ve státní správě (a to nejen na ministerstvu dopravy) a "pavouk" vazeb na Bártu se tak velmi výrazně rozrostl. "V této republice stále platí: Čím více lidí znáte, tím jste bohatší. To je velká pravda," řekl podle deníku na školení ABL v roce 2007.

V dokumentu z roku 2008 pak nastiňuje svou strategii jako nepříliš lichotivou. Zřejmě ale funkční. "Je třeba si přiznat, že my jako top management se chováme stejně jako dosavadní elity a společenský systém minimálně nepodporujeme - například děláme maximum pro minimalizaci daňové zátěže, korumpujeme, podporujeme protekcionalismus."

Infiltrovat Topolánka a Dalíka. A omlouvat se

K získání klienta se podle dokumentu Bárta neštítí ani "totální infiltrace do prostředí potencionálního zákazníka". V době Topolánkovy vlády se jeho ABL takto infiltrovala do života blízkého přítele premiéra Mirka Topolánka, lobbisty Marka Dalíka. Topolánek si už tehdy stěžoval, že na něj ABL sbírá kompromitující materiály, nic se ale neprokázalo.

Teprve teď z informací MF Dnes vyplynulo, že se tak skutečně dělo. "V rámci konkurenčního boje se snižuje práh citlivosti topmanažerů vůči nemorálnímu, nelegálnímu jednání s pocitem, že se tak chovají všichni. VB si to přeje a sám je ještě drsnější," píše Bárta ve strategii.

Navenek má přitom vybudován úplně jiný mediální obraz. "Já vám řeknu typickou věc, která patří k mé profesionální deformaci, ale na které stojí půlka mého osobního a obchodního úspěchu," řekl už na školení agentury. "Já se neustále zákazníkům omlouvám. Za blbosti. Já když přemýšlím, že někomu zavolám, tak si nejdříve vymyslím důvod, za který se mu omluvím."

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…