Topolánek to prý přiznal. Politika je ještě větší svinstvo, než čekal

16.04.2011 22:32

Režisérka Helena Třeštíková strávila v politice přesně 16 dní. Zhubla pět kilo a pak znechuceně odešla. Praktiky, které se tam využívaly, na ni totiž byly příliš. Že to bude perné, ji údajně varoval někdejší premiér Mirek Topolánek.

Topolánek to prý přiznal. Politika je ještě větší svinstvo, než čekal

"Topolánek mi říkal: Paní Třeštíková, budete si muset zvyknout. Já šel do politiky s tím, že je to svinstvo, ale takovýhle svinstvo jsem nečekal," přiznala v sobotním pořadu Tah dámou na ČT24. Už tehdy prý šlo o zákulisní obchody, přeplácení přeběhlíků a podobné podivné praktiky.

Do politiky prý Třeštíková šla hlavně kvůli ideálům. Pak ale pochopila, že na ideály se tam nehraje. "Přišla náhlá nabídka těch lidovců," vylíčila svou politickou zkušenost. "Chtěli tam někoho, o kom tvrdili, že bude osobnost, že bude tím jménem. A ty úřednické věci abych moc neřešila, že to za mě vyřeší jiní. Uvedli jména těch úředníků a těm já jsem věřila."

Třeštíková byla v roce 2007 krátce ministryní kultury nominovanou za KDU-ČSL. Nesouhlasila ovšem s tím, že jí Topolánek za náměstka "nařídil" Františka Formánka a celkově ji politika znechutila.

"Jediným pozitivním bylo, že jsem zhubla pět kilo," usmála se v dámském pořadu. O ničem prý příliš nemluvila zejména proto, že neměla žádné důkazy. Tehdy se totiž nenahrávalo skrytými zařízeními jako na běžícím pásu, jak se to děje dnes.

Osamělé výstřely korupce. Dnes palba

Třeštíkovou prý nejvíce znechutily zákulisní praktiky, které politikou cloumaly už tehdy. V souvislosti s korupcí padaly prý návrhy a částky, až se jí zatočila hlava. "Tehdy to byly spíš osamělé výstřely, teď je to taková palba kauz, že člověk nestačí uhýbat," komentovala současnou politickou situaci.

To je podle ní poměrně nezvyklé. "Vždy totiž podstata politiky tkvěla v tom, co nejvíc věcí pokud možno tajit." Dnes ovšem všichni na všechny donášejí různými pochybnými metodami. Ty jsou mnohdy užitečné, ale nikdy morálně ospravedlnitelné. "Já bych skryté záznamy nepoužívala," svěřila se z pozice dokumentaristky. "Zastávám názor, že dokument by se neměl natáčet skrytou kamerou - Vás by bavilo dívat se na šmírácký dokument? Stejně platí, že to nejzajímavější je nezveřejněné."

Třeštíková se spolu se svými partnerkami v dialogu - s Janou Cíglerovou, Jiřinou Šiklovou a moderátorkou pořadu shodly na jediném opravdu důležitém: kauzy a špína, která se objevuje, brání vládě v tom skutečně důležitém.

"Mně by bylo jedno, jestli tam sedí Petr nebo Pavel, ale kdyby jen neřešili kauzy, ale to, co je třeba," podotkla Šiklová. "A nové volby by byly zase jen fraška. Lepší by bylo, kdyby tu došlo k nějakému kompromisu, kdyby se tyhle kauzy vyřešily a mohly se konečně řešit reformy, které naše země potřebuje."

Psali jsme o Tahu dámou:

Ekonomka v dámské show: Mějte s dětmi dobré vztahy, budou vás živit

David Rath králem dámské show. Oponentky zůstaly doma

Blondýna se divila. Aby nám Rath nevzal práci

Dámy o exodu: Nemá vítěze. Obě strany přišly o důvěru lidí

V dámském pořadu byl Dienstbier mladší. Šiklovou nadchl

Petra Paroubková v ČT: Pan Michálek, to je takový něžný popleta

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…