John: Jestli jsem dostal jen formální post, odejdu

19.04.2011 14:09

Poslanci Věcí veřejných v úterý oznámili, že současnou vádu podpoří. Ale dočasně a pod několika podmínkami. Požadují mimo jiné, aby nastala koaliční shoda při projednávání důchodové a penzijní reformy. A také očekávají další změny ve vládě u lidí, u kterých bude aplikována tzv. presumpce viny.

John: Jestli jsem dostal jen formální post, odejdu

"Vítáme zřízení úřadu pro boj s korupcí, kde usedne Radek John," uvedla předsedkyně poslaneckého klubu véček Karolína Peake. Připustila však také, že strana v tuto chvíli nemá zcela jasno v tom, zda udělala dobře, že vládu podpořila.

"Přistoupili jsme na kompromis, ale jen proto, že jsme nechtěli prohlubovat vládní krizi a také jsme nechtěli zahodit naše mnohoměsíční úsilí a práci. Budeme mapovat, do jaké míry jde o funkci pro Radka Johna formální, či skutečně potřebnou se všemi pravomocemi pro to, aby mohl s korupcí nadále bojovat," zdůvodnila postoj VV Karolína Peake.

Nepřímo tím přiznala, že v rámci zachování jisté stability vlády, je jejich strana přes proklamovaná prohlášení, ochotná jistou "trafiku" přijmout. Právě o úřadu, na který má Radek John nastoupit, se totiž takto hovoří. 

SLEDUJEME kauzu: peníze za mlčení ve VV

Jak Radek John uvedl, počítá i nadále s tím, že v jeho nové funkci bude součinnost s ministerstvem vnitra a novým ministrem Janem Kubicem, velmi úzká. "Věřím, že budeme dále vytahovat kostlivce ze skříní a bojovat proti korupci tak, jako dosud," vyjádřil se John. Doplnil, že jeho úřad bude velmi "štíhlým" úřadem, který nicméně bude spolupracovat s celou řadou zahraničních ambasád.

Lidé z bezpečnostních agentur nejsou občany druhé kategorie. Dokážeme to

"Ukážeme také, že lidé, kteří jsou nějakým způsobem propojeni s jakoukoli bezpečnostní agenturou, nejsou lidmi druhé kategorie, tak jak se nám to delší čas tady stále snažil někdo namlouvat. Vím, že i pan Kubice bezpečnostní agenturu má, ale rozhodně to neznamená, že by to byla nějaká překážka v budoucí spolupráci," uvedl ještě Radek John. Slíbil, že v případě, kdy zjistí, že je jeho nový post pouhou formalitou, odejde z něj.

Podle informací ParlamentníchListů.cz od důvěryhodného zdroje to byl právě Radek John, který se jménem Jana Kubiceho na post ministra vnitra přišel. A Nečas to přijmul.

SLEDUJEME téma Vládní krize

Vyčkáme, zda naše podmínky budou splněny. Do konce června, řekla Peake

Peake dále zdůraznila, že budou jako strana jednotní v tom, aby nastaly ještě další personální změny ve vládě u všech lidí, kteří jsou podezřelí s nějakým způsobem korupce. Konkrétně padalo jméno Alexandra Vondry, ministra obrany za ODS.

Čtěte také:

"Požadujeme, aby i u nich bylo postupováno s presumpcí viny, tak jak u nás," zopakovala Peake postoj strany. John ji doplnil, že lhůtu pro to dávají koaličním parnterům a premiérovi do konce června. Poté bude nové hlasování o důvěře vládě - a to by věci veřejné podle dnešního prohlášení v případě nesplnění jejich požadavků nepodpořily.

Přijaly Věci veřejné trafiku nebo nepřijaly? To se teprve ukáže...

Podle nestraníka ale poslance Věcí Veřejných Josefa Novotného (SNK-ED) se teprve v nejbližších měsících ukáže, zda strana skutečně přijala za post ministra vnitra trafiku, kterou veřejně odmítala, či nikoli.

"Bylo potřeba podpořit koalici. Pokud se ukáže, že jde jen o planý úřad, pak samozřejmě budeme dál jednat. V tuto chvíli se to však říci nedá. Důležité je, že se i ODS probudila a konečně začala řešit problém kmotrů. Ukázalo se, že i z Hradu se ozývá názor, že šlo o politickou blamáž a kampaň vůči Věcem veřejným, která se musí vyšetřit. Ovšem nejen ze strany politiků, ale i ze strany médií, která se do ní zapojila," řekl pro ParlamentníListy.cz Josef Novotný. 

Dodal, že složitá situace stranu i poslanecký klub velmi semkla a že se všichni nyní těší snad na klidnější Velikonoční svátky. A také na to, že se pořádně vyspí.

"A že se zase vrhneme do práce a nebudeme zdržováni vysvětlováním a vyšetřováním nějakých afér a kauz. Zatím jsme dělali v politice spíš jen ty nepříjemnější věci - jakože jsme se snažili šetřit, škrtat. Nyní mohou přijít na řadu i nějaké populárnější věci," uzavřel Novotný.

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…